Apuntes History

Páginas: 27 (6680 palabras) Publicado: 8 de abril de 2015
La guerra civil (1936-1939)


1) Causes de la guerra civil:
a) Causes llunyanes: Alguns historiadors consideren que les causes reals de la guerra són de llarga durada: són la manifestació d´uns problemes que s´havien anat plantejant des del segle XIX. La Guerra Civil,doncs, es pot considerar com l´enfrontament inevitable entre dos sectors diferents de la societat espanyola: l´un, hereude la tradició de l´Antic Règim, del clericalisme i del tradicionalisme, representat per les jerarquies i els grans propietaris agraris, que basaven el seu pode en el control caciquista del món rural; l´altre, identificat amb l´aparició de la nova societat urbana i industrial, amb l´intent de consolidació d´un règim polític liberal amb les posicions republicanes i amb la defença del interessos delsectors populars i obrers. L´enfrontament d´aquestes dues parts es va manifestar obertament en les guerres civils carlines durant el segle XIX. Al segle XX, l´enfrontament es va mantenir latent i es va expressar en colflictes puntuals, en aixecaments locals i en les reivindicacions socials.
Un altra manera d´analitzar les causes del conflicte posa l´emfasi en la curta durada:
- Lesdues maneres diferents de concebre Espanya i la societat defensades respectivament pels partits de dretes i d´esquerres.
- La redicalització dels partits i sindicats obrers a conseqüència de la crisi econòmica i de les desigualtats socials, la qual cosa provocà la por a una revolució com la russa.
- La política anticlerical de la República, que inclinà l´esglèsia a ajudar elspartits conservadors.
- La incapacitat dels governs de la República per resoldre els problemes plantejats dins la societat espanyola.
- El clima de violència i d´inseguretat a causa de les continuades vagues, dels enfrontaments pels carrers i els assassinats d´ambdues parts.
- La influència de les ideologies en auge en aquell temps a Europa: el feixisme i la formació deFronts Populars.
- La crispació social i política que afectava Espanya i que havia arribat a uns límits insostenibles des del triomf del Front Popular en les eleccions de febrer del 1936. Durant la primavera i l´inici de l´estiu de 1936 (període anomenat primavera tràgica) té lloc un augment del nombre de conflictes, actes violents i assassinats que supera els dels anys anteriors.

2)L´aixecament militar.
L´excusa que va acabar de precipitar el cop militar, va ser l´assassinat del líder parlamentari d´extrema dreta José Calvo Sotelo, el 13 de juliol de 1936. La conspiració militar, però, s´havia anat preparant des de mesos abans (La idea d´acabar amb la República mitjançant un cop d´estat ve de lluny. De fet, el general Sanjurjo ja ho havia intentat el 1932. Les primeres trobadesdels conspiradors es produeixen a finals del 1935, mesos abans de les eleccions de febrer del 36). El seu cap era el general Emilio Mola (a qui els conspiradors coneixien com “el Director “ ) i els seus col.laboradors principals els generals Goded, Queipo de Llano i Cabanelles. La idea inicial era fer un cop ràpid , violent i simultani , seguit d´una forta repressió que impedís cap reacció delspartits polítics i dels sindicats. Es preveu un pronunciament com els del segle XIX, i la data que s´escull és el 17 de juliol al nord d´Àfrica, i el 18 a la Península.
El govern del Front Popular estava assabentat de les intencions dels militars conspiradors, però no en va valorar l´abast prou bé. Va intentar aïllar algun dels caps visibles, va procurar assegurar-se la neutralitat de l´exèrcitcolonial i va mirar de controlar les guarnicions de les capitals principals.
El 17 de juliol de 1936 el complot es va materialitzar en un aixecament que de seguida es va coèixer com l´Alzamiento. Es va iniciar al Marroc i el va liderar el general Francisco Franco ( no s´havia mostrat com un dels conspiradors importants). L´aixecament de les guarnicions més importants de la Península va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • history
  • history
  • HISTORY
  • History
  • History
  • History
  • History
  • History

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS