APUNTS IMMUNOLOGIA

Páginas: 11 (2663 palabras) Publicado: 26 de septiembre de 2015
IMMUNOLOGIA
Continguts
1. El sistema immunitari. Concepte d’immunitat natural i adquirida. Funcions del sistema immunitari. Òrgans del sistema immunitari. Antígens i anticossos: concepte del que és propi i del que és estrany.
2. Principals cèl·lules del sistema immunològic i la seva funció. Especialització dels diferents tipus de leucòcits (granulòcits, monòcits/macròfags, limfòcits T i B,cèl·lules NK).
3. Mecanismes de resposta immunitària inespecífica. Paper de la pell i les mucoses. Elements cel·lulars de la defensa inespecífica (monòcits/macròfags, granulòcits, cèl·lules NK, neutròfils). El sistema del complement. El procés inflamatori.
4. Mecanismes de resposta immunitària específica: resposta cel·lular i resposta humoral conjunta. Cèl·lules i substàncies fonamentals (cèl·lulespresentadores d’antígens, limfòcits T citotòxics i “helpers”; limfòcits B, cèl·lules plasmàtiques i anticossos; cèl·lules de memòria). Resposta primària i secundària. Defensa natural i adquirida contra infeccions bacterianes, infeccions víriques i paràsits. Defensa contra cèl·lules canceroses. Cèl·lules específiques en els diferents casos.
5. Tipus d’immunitat i mecanisme d’actuació. Immunitat activai immunitat passiva. Immunitat natural i immunitat artificial. Defensa contra els microorganismes, immunoteràpia (teràpia immunològica o seroteràpia), vacunes d’immunització activa i immunització mare-fetus.
6. Trastorns i malalties relacionades amb la immunitat. Mecanismes bàsics que les causen: rebuig de transplantaments (el complex major d’histocompatibilitat) i de transfusions,hipersensibilitat i al·lèrgies, malalties auto-immunes, leucèmies, immunodeficiències innates i adquirides (SIDA).








1. El sistema immunitari
El sistema immunitari és un conjunt dispers d’òrgans, teixits, cèl·lules i molècules que treballen per protegir-nos de les infeccions.
La immunitat és la resistència que presenten els organismes a les infeccions i a l’entrada de substàncies estranyes.
Immunitatinespecífica o innata: innata significa que naixem amb aquest tipus d’immunitat; en una proporció més gran o més petita la tenen tots els éssers vius; No té memòria immunològica però actua de forma ràpida
Immunitat específica, adquirida o adaptativa: és exclusiva dels vertebrats. Triga diversos dies a desenvolupar-se i és la responsable de la memòria immunològica. Específica vol dir que el sistemaimmunitari sap distingir entre uns antígens i uns altres i elaborar una resposta específica en cada cas.
Memòria immunològica: després del primer contacte amb un antigen, en les exposicions successives la resposta és major i més ràpida (resposta secundària).
Els microorganismes que ens causen malalties s’anomenen patògens. Es classifiquen en helmints (cucs), protozous, bacteris, fongs i virus. Devegades són les toxines que fabriquen els patògens les que ens causen malalties (és el cas de moltes toxines bacterianes).
El sistema immunitari és capaç de diferenciar el que és propi del que és estrany. Tot allò que l’organisme reconeix com estrany s’anomena antigen. Un cop reconegut l’antigen es desenvolupen accions per inhibir-los; entre elles la formació d’anticossos.
A. ÒRGANS DEL SISTEMAIMMUNITARI :
a. Primaris: lloc de producció dels leucòcits o glòbuls blancs
i. MEDUL·LA ÒSSIA ROJA
ii. TIM
b. Secundaris : lloc on s’estimula l’activitat dels leucòcits (principalment els limfòcits) i on interaccionen els leucòcits amb els patògens.
i. GANGLIS LIMFÀTICS
ii. MELSA
Antígens i anticossos (definit més endavant)


2. Principals cèl·lules del sistema immunològic i la seva funció-Principals cèl·lules del sistema immunològic (veure dibuixos en el llibre de text)
LEUCÒCITS A LA SANG
LEUCÒCITS ALS TEIXITS
TIPUS
GRUP
%
NOM
%
FUNCIONS
NOM
Polimorfonucleats
(amb nucli lobulat)
Granulòcits
61
Neutròfils
58
Fagocitosi
Neutròfils



Eosinòfils
2
Lisi de paràsits
eosinòfils



Basòfils
1
Inflamació
Mastòcits
Mononucleats
(amb nucli normal)

Limfòcits
31
Limfòcits T
24
Cooperació,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Immunologia
  • Immunologia
  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS