Biologia

Páginas: 15 (3622 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2012
THEMA 1 - ORGANEN EN CELLEN
§ 1 ORGANISMEN.
§ 2 ORGANEN, CELLEN EN WEEFSEL.
§ 3 WERKEN MET DE MICROSCOOP.
§ 4 PLANTAARDIGE CELLEN.
§ 5 DIERLIJKE CELLEN.
§ 6 CHROMOSOMEN.
§ 7 CELDELING.
§ 8 BIOLOGISCH ONDERZOEK.


§ 1 ORGANISMEN
Organismen zijn levende wezens, daarbij horen planten, dieren en mensen. Alle organismen vertonen levensverschijnselen. Onder levensverschijnselen verstaan weademhalen, voeden en afvalstoffen uitscheiden. Hierbij hoort natuurlijk nog veel meer! De levensverschijnselen samen zorgen voor stof wisseling in een organisme. Hierbij worden stoffen omgezet in andere stoffen. Door stofwisseling groeien organismen en kunnen ze zich ontwikkelen. Elk apart organisme noemen we een individu. Het leven van elk individu eindigt met de dood. Levensverschijnselen zijnde kenmerken van het leven van een individu. Tijdens het leven planten individuen zich voort. Zo ontstaan nakomelingen. Ook deze nakomelingen kunnen zich weer voortplanten. Ieder individu komt dus in de zelfde cirkel te zitten tijdens het leven van een organisme. Dit noemen we levenscyclus. Zie afbeelding, hier zie je de levenscyclus van een vlinder!



§ 2 ORGANEN, CELLEN EN WEEFSELS
Eenorganisme bestaat uit organen. Het middenrif scheidt de romp in de borstholte en in de buikholte. In de borstholte liggen onder andere de slokdarm, de longen en het hart. In de buikholte liggen onder andere de slokdarm, de maag, de lever, de dunne darm, de dikke darm en de nieren. Een orgaan is een deel van een organisme met één of meer functies. De longen bijvoorbeeld: die nemen lucht op en gevenkoolstofdioxide af.

Vaak hebben bepaalde organen samen één functie. Deze organen samen noemen we het organenstelsel. Voorbeelden hiervan zijn, het verteringsstelsel, het ademhalingsstelsel, beenderstelsel, spierstelsel, bloedvatenstelsel en het zenuwstelsel (Deze stelsels kun je vinden op blz. 10 van het boek dl 3 hoofdstuk 1). Alle organenstelsels van je lichaam werken samen. Ze zorgen ervoor omje lichaam in stand te houden en dat je gezond blijft.

Organen zijn opgebouwd uit cellen. Deze cellen kunnen heel verschillend van vorm zijn. Cellen met de zelfde vorm en de zelfde functie bij elkaar. Zo’n groep cellen noemen we een weefsel! Voorbeelden van het weefsel zijn bijvoorbeeld spierweefsel of zenuwweefsel. Organen zijn opgebouwd uit meerdere weefsels. Bij weefsel liggen niet echtstrak tegen elkaar, maar er zit een tussencelstof tussen. Tussencelstof bestaat uit dood materiaal! Deze stof kan hard zijn, maar kan ook zacht of vloeibaar zijn. Dus een weefsel is een groep cellen met dezelfde bouw en dezelfde functies. Bij veel weefsel komt tussencelstof voor tussen de cellen.



§ 3 WERKEN MET DE MICROSCOOP
Lees dit op bladzijde 13 t/m 16 van dl 3 uit het klas drie boek!!Hoofdstuk 1.



§ 4 PLANTAARDIGE CELLEN.
Cytoplasma (celplasma), bestaat uit water met opgeloste stoffen!

Celmembraan, de buitenste laag van het cytoplasma. Hierin kunnen plastiden voorkomen. Dit zijn korrels in het cytoplasma.

CELKERN: regelt alles wat er in de cel gebeurd.

* de celkern bestaat uit kernplasma.

* kernmembraan, de buitenste laag van het kernplasma.

* In hetkernplasma bevinden zich de chromosomen.

VACUOLE(N): blaasjes in het cytoplasma, met vocht gevuld.

* Jonge planten hebben veel kleine vacuolen.

* Oudere planten hebben hele grote vacuolen.

PLASTIDEN: korrels in het cytoplasma.

* Bladgroenkorrels: Hier vindt fotosynthese plaats.

* Kleurstofkorrels: Geven een opvallende kleur aan de bloem.

* Zetmeelkorrels: Deze zijn kleurloos en erzit zetmeel in.

* Plastiden kunnen van het ene naar het andere soort gaan.

CELWAND: een stevig laagje om de cel heen, een celwand hoort niet bij de cel, maar is een tussen stof. Het bestaat dan ook uit dood materiaal.

Je hebt ook nog de holten tussen de celwanden. Deze zijn gevuld met lucht, ze worden ook wel intercellulaire ruimte genoemd



§ 5 DIERLIJKE CELLEN
Dierlijke cellen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS