Categories Socials

Páginas: 11 (2639 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
1. La construcció de les categories socials al voltant de la feminitat/ masculinitat.
* Seguint la teoria de la categorització social a través de quins processos es defineix la categoria masculina? I la femenina? Quins elements s’atribueixen a cadascuna d’aquestes categories?

Segons la teoria de la identitat social de Henri Tajfel, la identitat (els processos de identificació idesidentificació) es pot entendre com a resultat de tres processos psicosocials: la comparació, la categorització social i la identitat. Aquests processos actuen conjuntament. La categoria grupal proporciona la identitat i la posició social mitjançant un procés de comparació social.
La comparació social depèn del procés de categorització. La categorització social comporta un efecte específic que ésl’accentuació il·lusòria de la semblança entre les persones que formen part d’una mateixa categoria i la diferència entre persones que pertany a categories diferents com home i dona. És a dir, un cop categoritzat, un cop et sents membre d’una categoria, el grup al que no pertanys també actua com a referència de la pròpia identitat (esdevé un model del que s’ha de evitar). Per això trobem categoriessocials definides de manera relacional (unes en relació a les altres), com per exemple les categories masculines i femenines, ja ens classifiquem quan naixem en grups de nens i nenes ,adquirim el self (identitat) existencial, adquirim el self sexual i l’autocategorització d’home o dona i la diferència de gènere. Per la seva banda, la identificació (en aquest cas de gènere) es produeix a nivellindividual i és fa segons la interacció, amb el aprenentatges de rols, estereotips i conductes .
Els elements que formen la categoria masculina i la femenina són, per tant, diferents però complementaris, en la mesura en que s’han construït de manera relacional (per comparació i diferenciació social). S’atribueixen, per tant, diferents rols, drets i responsabilitats a dones o homes. En general, a lanostra societat s’identifica a la categoria femenina amb la criança dels fills i la esfera íntima, la reproducció, i allò més emocional, i a la categoria masculina amb la esfera pública, la producció i la racionalitat.
La publicitat té un paper molt important en els rols de gènere. Pot tant reforçar com trencar o al menys qüestionar els esquemes, modificant els rols. Per això s’haurien d’evitar elsanuncis sexistes.
El moviment feminista va sorgir per lluitar per la igualtat de la dona i el home en tots els àmbits, per aconseguir igual accés al treball i igualtat retributiva, i en general, per lluitar contra el sexisme i aconseguir una societat mes igualitària.

Com influeixen els estereotips de gènere en la vinculació de les dones i els homes a productes específics? Creus que aquestsestereotips donen lloc a prejudicis o alguna discriminació? Justifica la teva resposta.

Taifel ens diu que l’existència d’estereotips és una conseqüència directa dels processos de categorització social i que els prejudicis apareixen com una conseqüència natural d’aquesta percepció estereotipada de la realitat. Categorització, estereotips i prejudicis són tres nocions estretament lligades.

Elsestereotips són uns instruments fonamentals per la reproducció, o per aturar la desigualtat i la discriminació entre homes i dones.
Els estereotips ens donen una imatge simplificada de la realitat i fan més difícil el canvi d’aquesta.
Garrido (2011:331 i 3469) ens diu que els estereotips i la publicitat que els reprodueix, compleixen una funció ideològica.

La publicitat fa ús d’aquestsestereotips. Però actualment estem dins una cultura que defensa la igualtat de gèneres, per tant no pot ser que encara s’utilitzin imatges que es fonamentin en la imatge negativa de les dones i dels homes que serveixen per perpetuar una cultura patriarcal de dominació dels homes sobre les dones.

Actualment, la publicitat encara vincula uns productes a les dones, com per exemple: productes de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Socials
  • socials
  • SOCIALS
  • SOCIALS
  • socials
  • SOCIALS
  • Socials
  • socials

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS