CCSS

Páginas: 9 (2084 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2015
 Unitat
1

L’inici de l’edat mitjana

1.El final de l’Imperi romà

Els pobles germànics vivien al nord de l’Imperi romà,més enllà dels rius Rin i Danubi.Eren pobles seminòmades:una part de les tribus vivia en petits pobles,mentre que la resta es dedicava a pasturar el bestiar.Els romans els anomenaven bàrbars ( que significava ‘estranger’) i pensaven quetenien costums poc civilitzats.

A partir del segle III,alguns grupsde germànics van creuar repetidament les fronteres romanes atrets per les riqueses de Roma.Eren grups molt nombrosos,formats per tota mena de gent:dones,nens,guerrers…A vegades,van entrar a l’Imperi pacíficament.Però altres cops es van produir enfrontaments militars molt violents.

L’any 395 l’emperador Teodosi va decidir dividirl’Imperi entre els seus dos fills perquè fos més fàcil de defensar:Honori va rebre la zona oest del territori,l’Imperi Occidental,i Arcadi,la zona est,l’Imperi d’Orient.

L’arribada dels germànics es va produir en un època en què l’Imperi d’Occident patia una gran crisi,de manera que els emperadors tenien cada vegada més dificultats per defensar-se d’aquestes invasions.
L’any 476,el capitost germànicOdoacre va vèncer Ròmul Augústil,l’últim emperador romà d’Occident.Aquest esdeveniment és tan important que,per als historiadors,constitueix l’origen d’una nova etapa de la història: l’edat mitjana.

2. Els regnes germànics

L'antic territori de l'Imperi romà d'Occident es va fragmentar en diversos regnes en cadascun dels quals s'havia instal·lat una tribu germànica.A les terres de la Françaactual s'hi van establir els francs;a Hispània,els visigots;a Itàlia,els ostrogots i més tard els llombards,i a Britània,els angles i els saxons...Cada regne estava governat per un rei,assessorat per un consell de nobles i guerrers.
La successió de guerres,primer entre romans i germànics,i després entre els germànics mateixos,va provocar que la inseguretat s'estengués arreu.
Les ciutats van sersaquejades i la població s'en va anar a viure al camp,on va buscar la protecció dels propietaris rics.Des d’aleshores l’economia es va basar pràcticament del tot en l’agricultura i la ramaderia,els productes de les quals es destinaven al consum de la família camperola,això va originar la desaparició gairebé total del comerç.

Com que la societat es va empobrir,la cultura també va experimentar un granretrocés.Ens queden restes molt escasses d’art germànic,entre les quals destaquen les petites esglésies visigodes i algunes peces d’orfebreria.

Els germànics eren un minoria de la població.Al principi,els romans i els germànics tenien lleis,costums i religions diferents,però lentament els dos grups es van anar barrejant.Als llocs romanitzats,els germànics van adoptar el llatí com a llengua i elcristianisme com a religió.

3.L’Imperi bizantí

L’Imperi d’Orient,més ric que el d’Occident,va ser capaç de resistir les invasions germàniques.Aquest imperi es va mantenir deu segles ab el nom de l’Imperi bizantí.Va tenir com a capital la ciutat de Constantinoble,que abans s’anomenava Bizanci.

L’esplendor de Justinià

L’emperadorbizantí més important va ser Justinià,que va governar juntament amb laseva dona Teodora entre els anys 527 i 565.Durant el seu regnat,Bizanci va viure l’època més gloriosa.

Justinià va intentar reconstruir l’Imperi romà.Els seus exèrcits,comandats per Belisari i Narsès,van conquerir moltes terres que havien format part de l’Imepri d’Occident:el nord de l’Àfrica,part de la península Ibèricai d’Itàlia...

Per governar un imperi tan extens calia una bonaorganització:

·L'emperador o basileu concentrava tots els poders : dirigia l'exèrcit i l'administració i era el cap religiós.

·Disposava del suport d'una àmplia xarxa de funcionaris especialitzats que executaven les seves ordres per tot l'Imperi i d'un exèrcit molt poderós que en defensava les fronteres.Hi havia un cos de diplòmatics que mantenia les relacions amb altres pobles i afavoria el comerç.

Es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ccss
  • ccss
  • CCSS
  • CCSS
  • CCSS
  • Ccss
  • CCSS
  • Ccss

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS