Comentario Platón

Páginas: 6 (1370 palabras) Publicado: 15 de noviembre de 2012
Analogia individu-ciutat

Comentari:
El text pertany a la República, diàleg de maduresa de Plató. Comencem primer contextualitzant-lo.
Atenes, lloc de naixement de Plató, va viure una època brillant quan en Pericles va governar la ciutat de manera ininterrompuda des del 445 fins el 429 ac. Però aquest governador va morir en la guerra del Pelopones al 431 aC, i després de perdre la guerracontra Esparta s’instaurà el govern dels trenta tirans, on Plató hi tenia dos familiars, per tornar un any després a la democràcia. Atenes viu doncs un segle d’autèntica crisi, on el pessimisme i l’enyorança de temps millors són irremeiables.
Plató va ser deixeble de Sòcrates, que va ser per ell el millor home que va existir, pel qual va estar realment influït. Encara que amb el pas del temps laseva teoria s’anava allunyant de la principal filosofia dels universals de Sòcrates sempre el va tenir present, raó per la qual Sòcrates és el principal personatge en la majoria dels seus diàlegs. Compartia amb ell el rebuig als sofistes, per la seva manera subjectiva d’ensenyament enfocada sobretot cap al èxit en la política i basada en el escepticisme i el relativisme, i el mètode del diàleg perindagar en els problemes filosòfics, basat en la ironia perquè l’ interlocutor reconegui la seva ignorància i la maièutica per extreure la veritat que es troba dins de cadascú. Hem de recordar que en aquesta època l’ensenyament es realitzava oralment, pel que és normal també la forma d’escriure en diàleg de Plató.
Plató ‘’el de les espatlles amples’’, realment anomenat Aristòcles, va néixer en elsi d’una família aristocràtica a l’any 427 aC i va morir el 347.Des de jove va estar interessat en la política però al conèixer en Sòcrates als vint anys es va inclinar per la filosofia, encara que la política sempre hi serà present. Dos dels seus familiars formaren part del govern dels trenta tirans, inclús el varen convidar a que formés part, però Plató ho va rebutjar. La injusta mort deSòcrates condemnat a veure cicuta per ‘’irrompre la joventut i anar en contra dels déus’’ el va marcar moltíssim en el seu pensament que va fer que es posicionés en contra de la democràcia.
Aquest text pertany a una de les seves obres més importants, La República (Politeia), on Plató crea el seu estat ideal que intentarà duu a la realitat a l’illa de Siracusa (Sicília) fins a tres pics en els que nohi tindrà èxit i on va arribar a estar empresonat. Pertany a La República també el conegut Mite de la Caverna on es presenta la teoria de les idees i del coneixement. El va escriure en la seva etapa de maduresa al igual que altres obres rellevants com el Fedó i el Banquet.
Plató ens parla en aquest text sobre la relació entre les classes socials i l’ànima, presentant així la teoria de lapolítica i la teoria de l’ànima. Plató defensa que la part de l’ànima predominant en el nostre cos (racional, irascible o apetitiva) determina a quina classe social pertanyem.
Anem ara a explicar les idees que se’ns presenten al text. Per començar en Plató ens fa una clara relació de l’ànima amb les classes socials ‘’les mateixes classes que hi ha a la ciutat estan també en l’ànima de cadascun, i ennombre igual’’. Segons Plató així com es comporti l’individu es comportarà la ciutat, si l’individu és just llavors la ciutat hi serà també justa. En la seva teoria política Plató composa un estat ideal en el que és fonamentalment necessari que cada individu de la polis cumpli la seva tasca, la qual ve determinada per la part predominant de l’ànima que presenti la persona. Plató distingeix tres partsde l’ànima: la primera és la part racional la qual es situa al cervell, realitza una funció intel·lectual i és la única part de l’ànima immortal. Recordem que Plató és dualista i per ell el cos és inert sense l’ànima, que procedeix del món de les idees (Plató distingeix el món de les idees, allà on es troben les coses en si, immutables, innates e immortals que només podem assolir per mitjà del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario Platón
  • comentario de platón
  • Comentario De Platon
  • Comentario de Platón
  • Comentario Platon
  • Comentario De Platon
  • Comentario Gorgias De Platón
  • Comentario de texto de Platón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS