Crisis económica en bulgaria-

Páginas: 6 (1447 palabras) Publicado: 5 de junio de 2011
Световната криза и отражението й върху българската икономика.

Световната икономическа криза започна през 2008 година и доведе до последствия, от които още е трудно да се възстановим. Огнището на „разпространяващата се бързо зараза“ беше САЩ, като причините за възникването й са комплексни.
Немалко нобелови лауреати започнаха да изследват предпоставките за появата на рецесията и да търсятпричини да се излезе от нея. В своите изследвания те се опитват да открият формулата на това как да не се стига отново до криза в такъв огромен мащаб. Един от тези икономисти е Джоузеф Стиглиц. В своя труд „Свободно падане: Америка, свободните пазари, кризата и виновните за нея” той твърди, че минималната намеса на държавата в икономиката е една от основните причини за възникването на кризата. Макар до 2008година да се смяташе, че най-добре е да се остави пазара да действа на принципа на невидимата ръка, сега стана ясно, че регулация трябва да има и то навременна, превантивна, която да се опълчи срещу порочните пазарни практики, на които днес ставаме свидетели. Излизането от рецесията зависи основно от провежданата политика на държавите. Колкото по-разумна и ефикасна е тя, толкова по-бързовъзстановяването на икономиката ще стане факт.
Основите на рецесията са поставени много по-рано от 2008 година. В много части на света преди това е имало икономически кризи, които са засягали цели региони. Пример за това е кризата в Източна Азия, започнала през 1997 година и разпростряла се из други съседни страни, която доведе до огромни нива на безработица и спад в икономиката там. По подобен начин се отразяватрецесиите и в Мексико, Аржентина и Бразилия. Джоузеф Стиглиц твърди, че причините за изпадането в тази криза са много и взаимосвързани. Една от тях е наличието на така наречения „балон“ или „сапунен мехур“, който е надуван на първо място от банките и тяхната погрешна политика на кредитиране, използваща обезпечения, които са надценени спрямо реалната им пазарна стойност. Причина за възникването набалона също са и новите финансови инструменти – credit default swaps. Те представляват суапове, създадени да управляват риска, но на практика заобикалящи регулациите. Всичко това в комбинация с грешно провеждана политика на ненамеса в пазара наду до такава степен балона, че на него не му остана друг избор освен да се спука. И да доведе до крах световната икономика. Много хора смятаха, че нерегулираният пазаре правилният избор за стопанствата, защото виждаха икономическия бум навсякъде. Но този бум беше резултат от планини дългове, които в крайна сметка сринаха икономиката и показаха, когато вече беше повече от очевидно, че пазарната икономика с ненамеса на държавата не е проработила, както трябва. Множество сектори бяха засегнати изключително много от кризата, други успяха що-годе да се задържат.Сред най-пострадалите, особено в САЩ, бяха финансовият сектор, строителството, здравеопазването, енергетиката и промишлеността. Проблемите на Щатите скоро станаха проблем на света. Получи се ефектът на доминото.
Като една от основните причини, изтъкващи се за възникването на кризата е така наречения “housing bubble” или балонът на ипотечно кредитиране. Институциите, било то банкови и не банкови,които предоставяха кредити срещу ипотека за покупка на жилище, толкова се поблазниха от печалбата, която могат да направят, че оставиха анализът на кредитоспособността, на пазара и на обезпеченията на заден план. Когато балонът се спука и цените на имотите паднаха от космическите си нива, все повече и повече собственици започнаха да потъват. Така се оказа, че те дължат много повече за ипотеката си,отколкото е реалната стойност на къщите, които са закупили благодарение на нея. Освен къщи на кредит, американците купуват всичко със заеми. Принципът в САЩ е „заемай и потребявай“, който разбира се е стимулиран от политиката на управляващите – ниски лихви и липса на строга регулация, за да бъде постигнат постоянен икономически растеж. Когато цените на недвижимите...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Crisis económica y crísis de confianza
  • Crisis economica
  • Crisis económicas
  • Las Crisis Economicas
  • crisis economica
  • La crisis economica
  • Crisis Economica
  • crisis economica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS