derecho concursal

Páginas: 93 (23204 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015


DRET MERCANTIL: Insolvència i tràfic jurídic de l’empresari

DRET CONCURSAL





















TEMA 1 – REGULACIÓ JURÍDICA DE LA INSOLVÈNCIA

I. Concepte i finalitat del dret concursal

Quan el deutor pot complir de forma regular les obligacions contretes, la tutela dels creditors està suficientment garantida per les normes legals. Així doncs, cada un delscreditors tenen com a garantia els béns presents i futurs del deutor. A més, qui disposa del corresponent títol executiu pot iniciar l’execució individual.
Per tant, es parteix de l’existència existeix d’un dret de crèdit, i el deutor ha de fer front a les seves obligacions responen amb tots els seus béns, presents i futurs. (responsabilitat patrimonial universal del deutor: art. 1038 i 1911 CC i 517i ss. LEC.)

D’acord amb aquesta premissa, existeixen uns procediments judicials d’acord amb la LEC que possibiliten l’exercici d’un dret de crèdit, i estem davant de la denominada execució patrimonial singular o aïllada. Es tracta d’un procediment de dret general on hi ha un interès individual, és a dir, un creditor i un deutor.

Quan el deutor, pel contrari, no pot complir regularment lesobligacions en la mesura que es devenen exigibles, el dret general, es substitueix per un dret excepcional, en el que l’interès col·lectiu prima sobre els interessos singulars dels creditors.
Mentre el deutor és solvent, no existeix inconvenient en que cada creditor exerciti individualment un dret de crèdit, però en cas d’insolvència aquest exercici té o pot tenir un efecte negatiu si existeixuna pluralitat de creditors; que només obtinguin satisfacció aquells creditors que primer executin.
Quan el deutor és insolvent, es preveu un altre mecanisme excepcional que és la execució patrimonial col·lectiva o concursal, on hi ha un interès col·lectiu, és a dir, varis creditors conta un únic i sol deutor. Es donarà en determinats supòsits i en aquest cas, la satisfacció dels crèdits ja no esrealitza de manera individualitzada a cada creditor, sinó a tots els creditors que pugui tenir un únic deutor. Per tant, s’acumula a un únic procediment tots els deutes que el deutor pugui tenir. Aquest règim és el dret concursal.

No hi ha un concepte determinat de dret concursal, sinó que cal analitzar el sentit. Ara bé, podríem dur que és una institució a través de la qual s’articula latutela del crèdit en cas d’insolvència del deutor comú  procés d’execució del patrimoni del deutor (insolvent).
Fallides, insolvències, concursos, suspensió de pagaments, tots aquests conceptes fan referència a la insolvència de l’empresari.
Així doncs, el que és el dret concursal, abans conegut com a dret de fallides i insolvència, fa referència al fet o a la situació en la que el deutor no potfer front als seus pagaments i així satisfer els crèdits dels creditors.

La insolvència és el fonament de l’execució concursal  situació d’insolvència. Per tant, el dret concursal s’aplicarà en situacions d’insolvència. Existeixen una sèrie de pressupòsits, entre ells, l'objectiu, que estableix que serà d’aplicació el dret concursal en una situació d'insolvència.
La situació d'insolvènciafa referència a aquells supòsits de sobreseïment del deutor en el compliment de les seves obligacions, és a dir, no pot fer front al compliment de les seves obligacions. Això pot ocórrer per dos motius: 
Insolvència patrimonial: es troba en una situació d’insolvència patrimonial, és a dir, el seu deute és superior al seu patrimoni. Per tant, el passiu és superior a l'actiu. 
Il·liquiditat: no téliquiditat o tresoreria per donar resposta als seus deutes. 

La finalitat del dret concursal s’explica tant en dret mercantil com en dret processal a través d’una sèrie de principis. Així doncs, la finalitat del dret concursal que és que tots els creditors puguin cobrar, i ho facin en igualtat de condicions.
En els casos d’insolvències s’estableixen uns mecanismes jurídics per eliminar o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Derecho Concursal
  • Derecho concursal
  • EL DERECHO CONCURSAL
  • derecho concursal
  • Derecho Concursal
  • derecho concursal
  • El derecho concursal
  • Derecho Concursal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS