Descartes

Páginas: 7 (1711 palabras) Publicado: 22 de enero de 2013
ASPECTE POLÍTIC

Al s.XVII va ser un període de gran inestabilitat política, es van consolidar els estats moderns independents i sobirans, que s’enfronten entre elles per afanys imperialistes.
Es en aquest segle que s’origina la guerra dels 30 anys (1618-168) hi ha un enfrontament entre catòlics i protestants de l’imperi Alemany.

Quina conseqüència positiva per la filosofia va derivar dela guerra?
Que la gent es va cansar de la guerra teològica i cada dia va anar desviant l’atenció vers la cultura profana basada sobretot en les matemàtiques i les ciències.
La gran diversitat de creences que van sorgir entre totes aquest països, feia possible alliberar-se de les persecucions vivint a holanda.


EL PROBLEMA DE LES IDEES
Descartes distingeix entre les idees com actesmentals i les idees com a contingut referencial.
Com a actes mentals totes les idees són iguals: com si pensa amb un cavall, com en una sirena, com en un centaure, el cert es que pensar amb aquestes coses.
Com a contingut referencial no totes les idees són iguals, són imatges que representen unes una cosa i d’altres unes altres. En aquest segon sentit unes es mes present com a més real que les altres,atenen als següents continguts:
1. Innates
2. Adventícies
3. Factícies o Artificials
1. Són les idees nascudes en mi. Les que no provenen de l’exterior ni de nosaltres mateixos de forma necessària i sense que i puguem fer res, procedeixen de la pròpia naturalesa de l’enteniment i són : Substància, causa, infinit i existència.
2. Són les que provenen de fora, venen de la nostraexperiència externa (mare, cavall, home, cosa..)
3. Són les creades per mi mateix extretes de relacions de diferents idees (centaure, sirena angelet, barrufet...)
Aquestes idees innates per descartes, si les i tenim és perquè algun (Déu) les hi ha posat perquè no som capaços de crear aquestes idees tan superiors. Per tan la ideea de Déu es converteix en el pensament de Descartes en una peçaclau que garanteix tit el nostre coneixement verdader.
Les idees Adventícies i Factícies poden aparèixer com no parèixer a la nostra ment són prescindibles. Les idees innates formen part del funcionament de la raó i com algunes d’elles resulten evidents per tan són imprescindibles.
Per Descartes, només les idees innates poden servir com a punt de parida fiable com a construcció del coneixement.L’ innatisme cartesià no implica l’existència d’idees des del naixement. Les produeix la ment com a part de la seva activitat pensant i parint de ella mateixa. Són idees “a priori” s’obtenen amb independència de l’experiència.
Innates: informen d’una substància divina (Déu)
Adventícies: demostren que existeix una substància extensa (cos)
Factícies: demostren que existeix una substànciapensant.
Respecte les idees innates , Descartes creu que si tenim aquestes idees es perque algú les a posat dins la nostra ment, ja que nosaltres no som capaços de crear idees tan superiors.

CONTINGUT ESPECIAL

Don provenen els errors que nosaltres cometem?
El primer que hem de fer es deslliurar-nos de totes les preocupacions i prendre la decisió de refutar totes les opinions que hem donat perbones, en altre temps dins que les haguem examinat de nou.
Que hem de fer per aconseguir la veritat?
Farem una revisió de totes les nocions que tindrem i només admetrem com a verdaderes aquelles que se’ns presentin a la ment d’una manera clara i distinta de les altres.
Quin es el criteri de veritat de Descartes?
“cogito ergo sum”(penso per tan existeixo)(som pensament)
“Donaria tot lo queser per la meitat del que ignoro”
Primer de tot es que existim perquè pensem
Segon és que existeix un Déu del qual depenen; després d’haver examinat els seus atributs (Déu) podem buscar la veritat de totes les coses perquè ell es la causa de totes elles.
Aquest Déu cartesià es un deu creador, però així com aquest Déu en la filosofia medieval era el nucli de la filosofia i també humà ara no...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS