Dfghj

Páginas: 5 (1048 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2013
2. LA INTERVENCIÓ EN LA PSICOLOGIA CLÍNICA I DE LA SALUT: MODELS I CONTEXTOS

Un model d’intervenció permet organitzar la informació adquirida, facilita la comunicació amb altres professionals que segueixen el mateix model i és una guia que orienta la presa de decisions del psicòleg clínic de la investigació.
Tenir un model com a referència pot ser molt útil, però no només s’ha d’utilitzar elmodel per a treballar, el model s’ha de complementar amb altres punts de vista i l’estima de les seves aportacions per a completar la teràpia.
Hi ha quatre models d’intervenció:
* Els models psicodinàmics
* Els models sistemàtics
* Els models conductuals i els cognitiu-conductuals
* Els models fenomenològics
Nosaltres li donarem més importància als models conductuals icognitiva-conductuals, ja que és el model d’intervenció que utilitza la clínica de la universitat.
2.1 Model psicodinàmics:

Els models psicodinàmics són representats per autors com Malan, Sifneos, Fiorini, Mann i Davanloo. Les característiques de la psicoteràpia psicodinàmica són les següents:
* Tractaments menys regresius i més intensos, és a adequat per aquells que no necessiten unareestructuració profunda de la seva personalitat.
* Tractaments amb duracions reduïdes, generalment de 16-30 sessions, i la freqüència de les sessions també és redueix, és passa de 4-5 sessions per setmana a 1 o 2.
* El terapeuta és més actiu i més directiu.
* S’emfatitza la solució de focus problemàtics o més descompensats de la personalitat en lloc de reestructurar globalment la personalitat.* Es busca afavorir l’adaptació de la persona i millorar les relacions interpersonals.
* A més de la interpretació també s’utilitzen intervencions educatives i de suport. Es pot utilitzar teràpia en grup, familiar o de parella i medicació ocasional.

2.2 Models fenomenològics:
Els autors més representatius són Rogers, Perls, Berne, Moreno, Lowen, May i Frankl. Les característiquesprincipals d’aquests models són les següents:
* Autonomia personal i responsabilitat social. Es tendeix a considerar contraproduent oferir ajuda directa per a resoldre els problemes.
* Autorealització. Les persones són vistes com bàsicament bones i orientades cap a metes positives com l’amor, la felicitat, l’harmonia i la creativitat,
* Orientació cap a metes i búsqueda de sentit, és a dirque les accions humanes són intencionades per valors no només amb motivacions materials.
* Concepció global de la persona, centrar-se en problemes específics es considera de poca utilitat i això pot generar problemes nous.
* Les persones creen la “realitat” a través de les seves percepcions.
* S’emfatitza el “aquí” i el “ara”
* El terapeuta no adopta el paper d’expert,
* Seli dóna més importància a les actituds del terapeuta que a les pròpies tècniques.

2.3 MODELS SISTEMÀTICS
Representats per autors com Warzlawick, Minuchin, Haley i Selvini-Palazzoli, les característiques d’aquests models són les següents:
* Emfatitzen els papers dels sistemes interpersonals. Per entendre la conducte i la experiència d’un membre d’un sistema, s’ha de considerar la de laresta dels seus membres.
* Els trastorns psicològics sorgeixen: a) quan adaptar-se a un sistema requereix pensar i/o actuar de manera que resulta perjudicial per una persona, i b) quan una persona intenta canviar les seves funcions o pautes d’interacció dins del sistema sense tenir la capacitat de vèncer les resistències del sistema.
* La teràpia emfatitza el present i acostuma a ser breu,20 sessions repartides en un període de 2 anys.
* Es reconeix la importància de la cordialitat i l’empatia.

2.3 Models conductuals i cognitiu-conductuals
Com ja hem dit abans a aquest model li dedicarem especial atenció ja que és el model utilitzat a la clínica de la UB.
Models representats per autors com Skinner, Kazdin, Wolpe, Marks, ...
Les característiques més destacables d’aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • dfghj
  • dfghj
  • Dfghj
  • Dfghj
  • Dfghj
  • Dfghj
  • Dfghj
  • dfghj

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS