Dictadura Franquista

Páginas: 25 (6118 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2012
TEMA 7 - LA DICTADURA FRANQUISTA

EL FRANQUISME

1.- INTRODUCCIÓ
Què entenem per franquisme?
El franquisme és un fenomen complex que pot ser explicat des de tres perspectives:
a) Atenent a la seua pròpia dinàmica interna, el franquisme va ser una dictadura personal, pragmàtica i prou equilibrada entre els aspectes militars i catòlics, la peça clau del qual era el general Franco. Al seruna dictadura personal la concentració de poder en Franco va aconseguir cotes elevadíssimes.

b) L’absència doctrinal del règim va vindre motivada pel desig de Franco de no enfrontar-se als diferents grups ideològics que li prestaven suport, que podria donar-se, en el cas d’inclinar-se per un o altre. L’arbitratge de Franco, més que la recerca de conciliació o d’equilibri, el que preteniaverdaderament era evitar la confrontació d’idees o el debat, pràctica normal en qualsevol règim democràtic.

c) Com reacció enfront de la República, el franquisme va buscar la creació d’un Estat fort, enfront de la debilitat de les democràcies després de la crisi de 1929, un Estat confessional enfront del laïcisme i un Estat tradicional enfront del progressisme liberal, d’ací l’exaltació d’algunsvalors com la família, el treball, la pàtria, la unitat nacional i la religió, en definitiva volia un nou Estat, “regenerador d'Espanya”, que desterrara tota idea de democràcia liberal, i encara més, de comunisme. A més també calia acabar amb tota idea anticatòlica i, per descomptat amb tota idea separatista.

Característiques del franquisme

-Règim dictatorial i totalitari.
Inspirat en elfeixisme alemany i italià el franquisme va nàixer com una dictadura que va abolir la Constitució de 1931 i, amb ella, totes les garanties individuals i col·lectives, es va clausurar el Parlament i es van prohibir tots els partits polítics i els sindicats. Només es va permetre l’existència d’un partit únic i d’un sindicat únic.

-Cabdillisme.
Franco, investit amb el títol de Cabdill d'Espanya,era el cap de l'Estat i, durant molts anys, també va ser president de govern. A més era Generalíssim de tots els exèrcits i cap nacional del Partit.


-Concepció unitària i centralista de l'Estat.
El franquisme va abolir els estatuts d’autonomia i va fomentar l’espanyolització de la població dels territoris influïts pels nacionalismes català, basc i gallec.

-La repressió de l’oposició.Va ser constant i planificada durant tot el franquisme.

-Control dels mitjans de comunicació.
Estos estaven sotmesos a una rígida censura i eren utilitzats com un aparell de propaganda franquista.
Bases institucionals, polítiques i socials del franquisme (les famílies del règim)

El nou Estat es va vertebrar sobre unes bases socials i institucionals que van garantir la seua permanènciadurant quasi 40 anys, comptant a més amb la despolitització de les classes populars, una altra de les claus per a entendre la llarga duració del franquisme.
El franquisme va ser un fenomen de masses que comptava amb unes bases socials àmplies així com grups de poder o ideològics que alguns historiadors han anomenat " famílies".

A) Les famílies del règim.- Amb esta denominació podemparlar de grups corporatius com l'Exèrcit i l'Església, i de grups ideològics com Falange, carlins, monàrquics alfonsins i associacions d’inspiració catòlica com l'Associació Catòlica Nacional de Propagandistes, en la dècada del 50 i l'Opus Dei, en la dècada del 60.

L'Exèrcit: va ser sempre la columna vertebral del sistema i mai no va discutir el poder del Generalíssim. Aquest només va tindrealguns problemes amb els generals partidaris d’una ràpida restauració de la monarquia. Va participar activament en el poder, ja que una bona part dels ministres i els governadors civils eren militars de carrera. Encarregat de controlar l’ordre públic.

L'Església: va ser un dels grans suports del règim i la seua influència va ser determinant en la doctrina política del nacionalcatolicisme,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LA DICTADURA FRANQUISTA
  • La Dictadura Franquista
  • La Mujer Durante La Dictadura Franquista
  • Sindicatos En La Dictadura Franquista
  • La dictadura franquista.(1950-1973)
  • La dictadura franquista (1959-1975)
  • Dictadura franquista
  • Dictadura Franquista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS