Dossier Arbúcies

Páginas: 14 (3403 palabras) Publicado: 20 de febrero de 2013
SecciónS PaiSatge i entorn / excurSioniSme i Patrimoni Literari


ViSita guiada aL Jardí dendroLògic deL roquer.

Dins el cor mateix de la vila d’Arbúcies, lluny de mirades indiscretes, s’hi amaga una petita joia de color verd: un jardí privat on es pot passejar sota l’ombra d’arbres centenaris, procedents d’Europa, Àsia i Amèrica. El Jardí Dendrològic del Roquer pertany a la famíliaGarolera, propietària forestal que en aquest jardí té una exposició única d’arbres amb aprofitament forestal del massís del Montseny i d’arreu del món.

El Roquer. Edifici residencial. 1940-1975. Estil: Noucentisme. Situació: Carrer Dr. Santiago Geli, 1

Casal senyorial que té el seu origen remot al segle XIII, per una concessió del rei Jaume I. Possessió dels Roquer-Lambert, va passar posteriormenta la família Garolera. L’edifici actual, reformat l’any 1950 segons la data inscrita al rellotge de sol, és una gran mansió amb un cos central i dos laterals, precedida d’un porxo que fa de suport del gran balcó de la planta noble. La façana està embellida amb esgrafiats. La casa va ser incautada durant la Guerra Civil i va acollir nens madrilenys afectats pel conflicte. Amb tot, el mésremarcable són els jardins, visitables només un parell de cops a l’any, que compten amb arbres monumentals molt notables, com un cedre de l’Himàlaia o la magnòlia del Roquer.


La visita guiada ens permet admirar els arbres d’aquest laboratori verd i ufanós, alguns d’ells únics al món: pins, avets, sequoies, cedres, araucàries, palmeres, ginkos, xiprers ... i la magnòlia més gran d’Europa. El MuseuEtnològic del Montseny (MEMGA) està situat en l’edifici anomenat La Gabella. El nom prové de la denominació donada a un antic impost que es cobrava sobre certs articles de primera necessitat i, per extensió, sembla que s’utilitzava per designar els magatzems on es guardaven aquests productes. Documentada la seva existència des del segle XVII, es tracta d’una casa pairal de planta quadrada i teulat dequatre vessants. L’edifici consta de planta baixa, dos pisos i entresolat. La planta baixa estava formada per una nau central i dues crugies amb volta de canó. La crugia dreta fou segregada el segle passat formant una nova edificació, tot i que en l’actualitat s’ha tornat a incorporar a l’edifici. La funció de la Gabella varià amb el pas del temps, de magatzem de productes bàsics, es convertídurant el segle XVIII en Hostal de la Vila per a passavolants i captaires. A finals del segle XIX esdevingué casa pairal de la família Pagès fins que fou abandonada en començar la Guerra Civil. Finalment, l’any 1970 l’Ajuntament d’Arbúcies comprà l’edifici. En un primer moment s’utilitzà com a magatzem però, ja a partir de l’any 1979, se li començà a donar un ús cultural. Així, aquell any es formà elgrup Recerques amb la finalitat de recuperar el patrimoni i la història local. Prenent com a referència la creació d’un Centre Cultural, els seus membres foren pioners tan en la recollida de material etnològic com en la recopilació de documentació fotogràfica i oral de l’àrea del Montseny.


Tot aquest material constitueix la base de les col•leccions del MEMGA. El grup Recerques sobrevisquéfins l’any 1983, quan es creà la Fundació Pública Museu Municipal d’Arbúcies. Finalment, el mes de maig de 1985 s’inaugurà la primera fase del Museu i just dos anys més tard la segona, constituint la base de l’actual MEMGA. Des de llavors, el Museu Etnològic del Montseny és un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural del massís del Montseny, implicat en ladinamització cultural, social i econòmica del seu territori. La visita de les seves instal•lacions ens permet observar els mecanismes de l’evolució cultural, en permanent procés de formació, en l’àrea del Montseny, a més de contribuir a una visió diversa de la realitat cultural de la nostra espècie. La visita de les diferents instal•lacions del museu, s’ha de complementar amb la del territori....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dossier
  • DOSSIER
  • Dossier
  • Dossier
  • DOSSIER
  • DOSSIER
  • dossier
  • Dossier

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS