Ecosistemas

Páginas: 14 (3425 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2012
1,. L’ESTUDI DELS ECOSISTEMES

L’ecologia és la biologia dels ecosistemes, estudia els éssers vius, el seu medi i les relacions que estableixen entre ells, utilitza moltes altres branques de ciència com la geologia,  la geografia, la meteorologia, la pedologia, la química i la física; estudia també com les propietats dels éssers vius són afectades per la interacció amb el seu ambient. Elsmètodes d’estudi són diferents segons el medi de l’ecosistema amb l’objectiu de determinar les característiques del biòtop i de la biocenosi.

Amb els resultats d’aquets estudis, els científics analitzen la relació entre l’explotació dels recursos naturals i la conservació dels ecosistemes

1.1.- L’estudi del medi aquàtic

BIÔTOP: Les característiques d’un ecosistema aquàtic (llum, temperatura,salinitat i oxigen) varien segons la profunditat, per això hi ha que prendre mesures de totes a diferents profunditats:

La llum solar s’atenua quan penetra a l’agua, es mesura amb un dics de Secchi, que es submergeix amb la part blanca cap a la superfície i es mesura la profunditat a la qual es deixa de veure.



La temperatura també disminueix amb la profunditat, per a mesurar-las’utilitzen termòmetres basculants, que tenen un dispositiu que els bloqueja a la profunditat desitjada i els fa mantenir la temperatura fins que surten a la superfície



La salinitat sol ser constants i es mesura amb els salinòmetres, que analitzen la transmissió d’electricitat en l’aigua.



L’oxigen dissolt a l’aigua varia segons la proximitat a la superfície on és més abundant. Es mesuramitjançant anàlisis químics de l’aigua.

BIOCENOSI: el seu estudi es centra en l’anàlisi de la diversitat i l’abundància de cada espècie.

La diversitat d’espècies d’un ecosistema aquàtic es determina amb l’observació i identificació in situ i quan no és possible, amb diferents tipus de xarxes per capturar organismes dels fons.

L’abundància d’una espècie es determina amb mètodes d’estimació, comel marcatge i la recaptura, que consisteix en analitzar una part de la població i, aplicant una regles matemàtiques, determinar la quantitat total.

1.2.- L’estudi del medi terrestre

BIÔTOP: els factors que més condicionen un biòtop terrestre són la temperatura, la precipitació i la llum

La temperatura es mesura en termòmetres de màximes i mínimes. Amb aquestes dades poden calcular latemperatura mitjana i el grau d’oscil·lació de la temperatura d’un lloc.





La precipitació es mesura amb el pluviòmetre, la quantitat de precipitació s’expressa amb els mil·límetres d’altura que assoleix l’aigua en un metre quadrat de superfície.



La llum o intensitat lluminosa es mesura amb el fotòmetre





BIOCENOSI: el seu estudi, com en els ecosistemes aquàtics, es basa enl’anàlisi de la diversitat i l’abundància de cada espècie, per determinar aquest aspectes es realitza un inventari on costin les especies de l’ecosistema i la seva abundància.

Per no tenir que recórrer tot l’ecosistema i comptar les espècies, pràcticament impossible, s’utilitzen diversos sistemes per obtenir una mostra representativa.



La parcel·lació: consisteix en delimitar una mostrade terreny i fer un llistat de les espècies que hi ha: És un bon mètode pa a estudis dels vegetals, fongs i éssers vius amb baixa mobilitat.

El transsecte: consisteix en realitzar un recorregut delimitat on es compten i registren els animals, també s’inclou la distància a la qual es troben.

La instal·lació d’observatoris: des dels quals s’estudien els animals sense alterar el seu ritme devida.

Estudiant les senyals que indiquen la presència d’alguna espècie: empremtes, restes d’aliments, mudes, nius o excrements.















2.- ELS ECOSISTEMES AQUÀTICS

Tots els ecosistemes aquàtics tenen unes característiques comunes pel fet de trobar-se en el mateix medi, l’aigua:

- L’aigua envolta el cos dels éssers vius (els organismes no necessiten protegir-se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ecosistemas
  • Ecosistema
  • Ecosistemas
  • Ecosistemas
  • Ecosistema
  • Los Ecosistemas
  • ecosistema
  • ecosistemas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS