Ecosistemes de Menorca

Páginas: 14 (3385 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2014
ECOSISTEMES DE MENORCA

Un ecosistema és un sistema natural que està format per un conjunt d'organismes vius i el medi físic on es relacionen.
Ecosistemes, flora i fauna
L'illa de Menorca compta un nombre elevat d'ecosistemes, d'entre els quals destaquen:
Boscos
Generalment mixtos, combinats per espècies com l'alzina (Quercus ilex), l'ullastre (Olea europaea var. sylvestris) i elpi blanc (Pinus halepensis), tot i que també podem trobar zones boscoses on només hi sigui present una d'aquestes espècies. L'alzinar balearic és el tipus de bosc més important. De forma natural ocuparia totes les àrees centrals de l'illa, però l'activitat humana ha provocat i provoca l'eliminació de part del sotabosc, donant lloc a un procés que permet la invasió de l'alzinar per part espèciespròpies dels espais il·luminats, com el càrritx (Ampelodesmos mauritanica), els brucs (Erica spp.) o els pins blancs. Ara per ara només queden alzinars de certa extensió a la zona centre de l'illa. El bosc és un ecosistema que presenta un alt valor ecològic i paisatgístic, i acull un elevat nombre d'espècies tant de flora com de fauna.
En determinats boscos de l'illa s'hi poden trobar endemismesprou significatius com la patata morenera (Cyclamen balearicum). També s'hi poden trobar altres espècies vegetals com la rapa (Arum italicum), que apareix en zones d'ullastrar de sòl humit, l'heura (Hedera Helix) i més rarament la pampalonia (Paeonia cambessedesii) i les violes (Viola sp.p). Quant a les espècies llenyoses, és comú trobar-se l'arborcer (Arbutus unedo), la llampuguera (Rhamnusalaternus), els aladerns (Phillyrea spp) i la mata (Pistacia lentiscus).
Els boscos són especialment importants per la fauna que acullen: ocells forestals com la primavera (Parus major), el reietó cellablanca (Regulus ignicapillus), el tudó (Columba palumbus), el rupit (Erithacus rubecula), el rossinyol (Luscinia megarhyncos) i el tord negre (Turdus merula); rapinyaires com el soter (Hieraetus pennatus)o el milà (Milvus milvus). Aquests dos darrers reben el nom d'espècies de mosaic, ja que el seu habitat abasta una àmplia zona on si combinen terres agro-ramaderes i forestals. També s'hi poden trobar totes les espècies de mamífers presents a Menorca, d'entre les que destaquen la rata sarda (Eliomys quercinus), els ratolins (Apodemus sylvaticus), les musaranyes (Crocidura suaveolens balearica) iel mart (Martes martes minoricensis). 1
Tots aquests mamífers van ser introduïts antigament pels pobladors de Menorca. Val a dir, però, que alguns han evolucionat al llarg dels segles i han esdevingut varietats o subspècies pròpies de Menorca o de Balears.
 
Litoral rocós - penyals
Des del punt de vista ecològic, els penyals, principalment de la costa nord, presenten una elevada riquesad'endemismes. En aquestes zones, esquitxades freqüentment per les fortes onades, hi trobem un bon grapat de plantes adaptades a dures condicions ambientals de salinitat i vent.
 

La didalera (digitalis minor) és un endemisme de les Illes Balears.
 El Crithmo-limonion és la comunitat vegetal que trobem més a prop de la mar, allà on arriben els esquitxos d'aigua salada. Està dominada pel fonollmarí (Crithmum maritimum) i les coques de mar (Limonium spp.), algunes dels quals són endèmiques de Menorca. Una mica més enrera, protegides dels esquitxos dins les escletxes de les roques, creixen diverses herbes petites, fines i delicades, moltes de les quals també són endemismes. 2


És el cas de la margalida de mar (Senecio rodriguezii), la margalida tirrènica (Bellium bellidioides),el tem bord (Micromeria filiformis) i la didalera (Digitalis minor). Darrera d'aquesta comunitat hi apareix la comunitat de socarrells. Els socarrells són plantes arbustives en forma de coixinets espinosos, exclusives de les Balears però emparentades amb altres plantes del litoral mediterrani.

La margalida de mar (Senecio rodriguezii) és un endemisme que creix als penyals de la costa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Menorca
  • Menorca
  • Menorca
  • Historia de menorca
  • Quesos Menorca
  • Ilustració A Menorca
  • Grupo A Menorca
  • Ciutadella De Menorca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS