“EL ANTROPÓLOGO INOCENTE”

Páginas: 7 (1557 palabras) Publicado: 10 de julio de 2013

RESSENYA DEL LLIBRE “EL ANTROPÓLOGO INOCENTE”
Resum
Nigel Barley és professor d'antropologia en una universitat d'Anglaterra. S'anima a realitzar un treball de camp i, aconsellat per diverses persones, decideix fer-ho a Àfrica Occidental, en un poble anomenat "Dowayos", en Camerun.
Els permisos li van resultar molt complicats. Per aconseguir-los va haver de demanant una autorització, finsque finalment li van donar un permís per traslladar-se fins a allí. Una vegada allí va haver de signar molts papers que més tard no servirien de gaire, després de passar llargues hores fins a aconseguir-los. Fins i tot va haver d'estar en Camerun diversos mesos per omplir documents i lliurar-los a les administracions. 

Quan va tenir tota la documentació va buscar un traductor que li ajudés acomunicar-se amb la població "Dowaya". Després d'aquest llarg període de tràmits, es va dirigir al Kongle, la població que Barley va escollir per al seu estudi.

Nigel va demanar permís al cap de la tribu per estar-hi, li va dir que li agradaria quedar-se a viure durant un període de temps i conèixer als seus habitants cosa per la qual van accedir.
Durant el viatge Nigel va emmalaltir de malàriai quan es va recuperar va retornar a la població on volia dur a terme el seu estudi.
Però començar a fer les seves recerques i el treball de camp amb la tribu no li va ser senzill ja que al principi van haver-hi alguns mals entesos amb l'idioma. Finalment, Nigel va poder estudiar els rituals en els quals creien els dowayos, va conèixer la seva forma de pensar, de viure, de relacionar-se, lesseves tradicions...
Finalment, li va arribar l'hora de tornar al seu país, Anglaterra, però també li va ser una tasca difícil, ja que va tenir algunes complicacions. Al cap del temps, va tornar de nou a Àfrica a retrobar-se amb la tribu dowaya.



Anàlisi d’aportacions a l’àmbit professional
Una de les idees més importants que destacaria del llibre és la importància que li dóna l’autor aanar al lloc on volem portar a terme un projecte de cooperació per a poder veure la realitat de la zona i conèixer les seves veritables necessitats. També, les conseqüències que porta a la població la nostra presencia i els obstacles que s’han de superar per tal d’arribar a la zona i relacionar-se amb els habitants (burocràcia, idioma, cultura...). Per últim, destacar el canvi que li va suposar aNigel Barley conèixer una altre cultura tan diferent obrint la seva mirada a altres possibles maneres de viure.
Al voltant d’aquestes idees tractaré de relacionar alguns continguts que hem anat veient al llarg de l’assignatura.
Per començar, és necessari preguntar-se la finalitat d’anar a cooperar, és a dir, quin perquè li donem. Hauríem de pensar bé el treball que podem fer, procurar no caure eninteressos personals com la motivació o sentir-se bé amb un mateix ja que aquesta actuació pot repercutir negativament en la vida de les persones amb les que ens trobem si no treballem des de la professionalitat, la ètica i la significació, tampoc en interessos econòmics per part d’alguns que aproven, subvencionen o implementen el projecte, i treballar per aconseguir un canvi real enversnecessitats demandades.
Els anomenats països desenvolupats creiem que hem d’aportar les nostres fites als que no ho estan, sense que aquests moltes vegades ho necessitin. Hauríem de preguntar-nos els perquès. Molts cops s’inventen necessitats per incentivar el consum i d’aquestes necessitats només se’n beneficien unes quantes persones. Estem parlant d’un interès econòmic (si més no de qui aporta elcapital) que converteix als països subdesenvolupats en dependents i deutors mentre que ells netegen la seva imatge i consciència amb la seva suposada bona fe. El recurs només té valor quan es pot comercialitzar i algú se’n pot endur benefici, en comptes de ser recursos per l’autogestió són recursos que alimenten l’economia de les empreses. Fent referència a aquesta idea, citaré un paràgraf on...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antropologo Inocente
  • antropologo inocente
  • Antropólogo Inocente
  • El antropólogo inocente
  • El Antropologo Inocente
  • antropologo inocente
  • El Antropologo Inocente
  • El antropologo inocente

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS