el pacient immunodeprimit en odontologia

Páginas: 6 (1293 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014


EL PACIENT IMMUNODEPRIMIT EN ODONTOLOGIA
1. INTRIDUCCIÓ:
El sistema immunitari es un conjunt de mecanismes de l’organisme que el protegeixen de patologies, de manera que, identifica i elimina els patògens i les cèl·lules tumorals.
Hi ha dos tipus de immunitat:
Immunitat innata: és inespecífica, vol dir que responen als patògens d'una manera genèrica. No crea una immunitat permanentcontra un patogen. És el sistema dominant de defensa en la majoria d'organismes. Si aquest sistema no resulta eficient, activarà el sistema d’immunitat adquirida.

Immunitat adquirida: És específic, això significa que, genera defenses concretes per a cada antigen i aquestes seran recordades, és a dir, tenen memòria, de manera que, si aquest patogen torna a atacar a l’organisme, aquestes defensesactuaran ràpidament per a eliminar-lo.
Aquest tipus d’immunitat es divideix en :
Immunitat humoral: va a càrrec dels limfòcits B, i s’encarrega de respondre davant les infeccions piogèniques, tòxiques i a l’acció dels diferents agents tòxics.
Immunitat cel·lular: va a càrrec dels limfòcits T, i s’encarrega de respondre davant les cèl·lules tumorals, infeccions intracel·lulars i es laresponsable de l’èxit o el rebuig de transplants o injerts. Via sobre la que actuaran els fàrmacs immunosupressors.
El pacient immunodeprimit o amb imunodeficiència és aquell que té la pèrdua d’aquesta capacitat i té més predisposició de patir qualsevol tipus d’infecció, ja sigui bacteriana, vírica o micòtica i/o parasitària.
2. EL PACIENT VIH/ SIDA:
El Virus de Immunodeficiencia Humana o VIH es unmicroorganisme capaç de sintetitzar ADN en ARN, és a dir, inverteix l’ordre normal, per això també s’anomena retrovirus, aquest virus ataca al sistema immunitari, debilitant-lo i fent vulnerable davant una sèrie de infeccions a l’individu que el pateix.



Vies de transmissió:
Transmissió sexual
Transmissió sanguínia
Transmissió mare-fill/a
El virus VIH consta de tres fases
1ª faseprimària: a partir de les 3 setmanes apareixen els primers símptomes (febre, cefalea, faringitis etc) no a tothom se li presenten aquests símptomes el virus es troba a la sang i als limfòcits el virus es multiplica a gran velocitat. Es desenvolupen els anticossos passa des unes setmanes o mesos.
2ª fase: de latència clínica: es continua reproduint el virus produint una destrucció progressiva del sistemaimmunològic, que dura entre 10 i 20 anys, és una etapa asimptomàtica o amb pocs símptomes.
3ª fase SIDA: les defenses del organisme estan molt debilitades afavorint l’aparició de malalties i infeccions oportunistes.
Factors que prediuen la infecció:
Suors nocturns, malestar general, pèrdua de pes i de memòria, infeccions cròniques, fatiga aguda sense causa aparent, tos seca, pneumònia, glàndulesinflamades al coll engonals o axil·les, , diarrea, febre, etc.
Cèl·lules que afecta
Limfòcits CD4
Limfòcits T
TARGA (Teràpia Antiretroviral de Gran Activitat): Millora la qualitat de vida dels pacients i el descens de la mortalitat, també ha portat a la aparició de canvis en la epidemiologia de les patologies associades a d’infecció per el VIH





Manifestacions orals
Candidiasis:la forma més prevalent és el muguet constituïda per abundants plaques blanquinoses que es desprenen al raspat, deixant una superfície eritematosa.
Gingivitis i periodontitis ulceronectrotitzant: ocasionada per gèrmens de la placa bacteriana, cursa amb dolor gingival, necrosis gingival que comença en les papil·les interdentals i s’estén per la resta de la geniva i al teixit de suport.
Virus del’Herpes simple: Està disminuït amb la introducció dels TARGA. Petites i nombroses vesícules que tendeixen a ulcerar ràpidament, es localitzen bàsicament en llavis i mucosa queratinitzada.
Leucoplàsia vellosa: Constituïda per nombroses plaques blanques d’aparença filiforme situades als laterals de la llengua, és asimptomàtica.

Virus del papil·loma humà: lesió nodular amb aspecte de coliflor,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • seguridad del paciente en odontología
  • Odontologia en pacientes epilepticos
  • paciente asmatico en odontologia
  • Paciente Geriatrico En Odontologia
  • Evaluación Psicológica Pacientes Pediátricos en Odontología.
  • Precaucoines Pacientes Epilepticos En Odontologia
  • Odontologia En Pacientes Diabeticos
  • Pacientes Especiales En Odontologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS