El Psicoanálisis

Páginas: 14 (3359 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2012
Psicoanàlisi









Noms: Anna Comas
Assignatura: Bases antropològiques i psicosociològiques
Data: 30-01-2012


Índex
1. Corrent i moment històric en el que sorgeix……………………pàg. 1-2
2. Els precursors i les seves aportacions…………………………..pàg. 2-4
3. Principals aportacions………………………………………………pàg. 5-7
4. Autors i autores de referència……………………………………..pàg. 7-9
5. Idea perrecordar……………………………………………………..pàg. 9-10
6. Conclusions…………………………………………………………...pàg. 10-11
7. Bibliografia…………………………………………………………….pàg. 12
1. Nom de la corrent i moment històric en el que sorgeix.
Psicoanàlisi: Corrent de la psicologia que va sorgir a finals del segle XIX a partir de les premisses del seu fundador, el neuròleg Sigmund Freud.
Freud va néixer l’any 1856 a Freiberg, Moravià (actualment repúblicaTxeca), des de petit va viure a Viena, capital de l’imperi Austrohongarès, on anaven a refugiar-se molts jueus amb l’objectiu de prosperar. Des de la consolidació d’aquest imperi s’havien donat petits passos cap a un règim més lliberal, però no a la mateixa velocitat que Anglaterra o França, tenint en compte que la importància de l’aristocràcia austríaca era molt gran en comparació amb la burgesia.
Larevolució industrial havia canviat notablement l’estil de vida i la organització dels europeus, s’anava formant un mercat que superava els límits dels estats, les corrents migratòries cap a les ciutats continuaven i es vivia un clima de prosperitat econòmica provocada per les industries, tot i que aquest benestar no va aportar una millora substancial de la qualitat de vida del proletariat,s’havien donat alguns avenços en el pla del drets socials. L’anomenada Anglaterra Victoriana es trobava en el punt més alt del progrés econòmic, mentre que l’imperi Austrohongarès es situava dins l’avantguarda cultural, amb artistes importants com Klimt, Mahler o Kafka.
El psicoanàlisi se’l relaciona amb la industrialització, amb el debilitament de la religió i de la organització patriarcal, és un fenomenurbà, propi d’espais on els seus habitants es veuen condemnats a l’anonimat, a la confusió i al sentiment de petitesa i alineació de les urbanitzacions.
Entre el segle XIX i el XX l’imperi Austrohongarès dels Hasburg comença a patir desordres interns en l’ordre polític (conflictes entre la burgesia i l’aristocràcia, nacionalisme, pèrdua de possessions, etc) i l’econòmic (crisis alimentàries,falta de vivendes, jornades laborals llarguíssimes, superpoblació en les urbanitzacions, etc), però tot i això, l’esplendor en la vida cultural seguia sent un referent mundial.  Freud va elaborar les seves teories en un context intel·lectual molt dinàmic, les quals les seves innovacions estaven influenciades per Nietzche i van aconseguir la distinció “d’escola” de Viena. La vida i la creacióintel·lectual encara no estaven tan consolidades o especialitzades; hi havia un estil de diàleg entre pensadors i artistes  que s’enriquien mútuament de les seves manifestacions.

2. Premisses o precursors d'aquesta corrent. Elements teòrics o aportacions teòriques que influeixen en la aparició d'aquesta corrent.
Tot i les novetats de les teories freudianes i de la seva originalitat, el fundador de lapsicoanàlisi va rebre nombroses influències des de diferents disciplines i camps del coneixement.
Destaquem les més importants.
MEDICINA
Freud era metge neuròleg i les primeres influències que volem senyalar venen de neurofisiòlegs i neuropsiquiatres que li van proporcionar les pautes per un estudi racional i rigorós de la ment humana i el seu funcionament. Entre els metges apareixen:
-Meynet:va estudiar l'anatomia del cervell. Distingia un “jo-primari” d'un “jo-secundari”.
-Brücke: Freud en va prendre l'explicació del sistema nerviós.
-M.Benedikt i J.Breur Benedikt: els dos senyalaven la importància dels somnis, la fantasia i de l'element sexual en l'explicació de certs trastorns, com la histèria.
-Charcot: afirmava que algunes malalties provenien d'una causa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Psicoanalisis
  • El psicoanálisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanálisis
  • El Psicoanalisis
  • Psicoanalisis
  • Psicoanalisis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS