ensayo filosofico

Páginas: 7 (1720 palabras) Publicado: 3 de febrero de 2015
FILOSOFIA -
U.1 - Què és la filosofia?
-La filosofia ha canviat molt al llarg de la història. Filosofia és el que fan els filòsofs quan reflexionen o escriuen. Filosofia procedeix d’un terme grec que significa “amor a la saviesa”. Filosofia es l’activitat que duen a terme els filòsofs.
La filosofia és una activitat intel·lectual
-La filosofia es una manera de reflexionar. Aquesta manerade reflexionar es caracteritza per un enfocament crític.
-La filosofia utilitza l’argumentació. Els filòsofs analitzen i aclareixen conceptes. Els filòsofs dialoguen i discuteixen entre si.
-La reflexió filosòfica és crítica i no accepta idees confuses o sense justificar: aspira a la màxima claredat i veritat, i els seus resultats es basen en raons, i, si pot ser, en bones raons.
La filosofiaés un tipus de coneixement
-La filosofia es pot considerar també un conjunt d’idees argumentades. La filosofia es un coneixement racional.
-La suma de les idees dels filòsofs del passat constitueix la història de la filosofia.
Les branques de la filosofia
-La metafísica planteja qüestions sobre la naturalesa de l’existència i sobre la manera com el que existeix ha arribat a existir.-L’Epistemologia és la branca de la filosofia que estudia els problemes relacionats amb el coneixement.
- L’Antropologia estudia l’ésser humà en totes les seves dimensions: biològica, cultural i social. L’antropologia filosòfica es dedica a l’estudi de l’ésser humà com a ésser humà; quina es la seva naturalesa racional, social i simbòlica.
-La filosofia d’acció agrupa reflexions filosòfiques sobre lapràctica humana. Entre totes, l’estudi de les accions morals i de la justificació dels codis morals de comportament. L’ètica planteja preguntes i ofereix raonaments sobre els ideals i principis morals, sobre la felicitat, la justícia i, en general, sobre el que és valuós i desitjable per als humans des del punt de vista de l’acció.
-La filosofia política s’ocupa de qüestions relatives al govern, elciutadà i l’organització de l’Estat.
-La lògica estudia els raonaments i la correcció o validesa que tenen.

U.1 Sentit i utilitat de la filosofia
-Es pot atribuir una utilitat teòrica(dóna respostes raonables a les preguntes que ens fem) i una utilitat pràctica(ens pot orientar a la vida, individual i col·lectiva).
-Utilitat teòrica: La finalitat de la filosofia des del començament: conèixerla veritat, superar la ignorància, sortir de la confusió, prevenir-nos de les creences sense fonament.
- La filosofia és un model de racionalitat teòrica. Ha funcionat d’antesala de la ciència.
-Utilitat Pràctica: La filosofia aspira a descobrir la millor forma de vida. La filosofia es un model de racionalitat pràctica.
-La filosofia ajuda a desenvolupar persones cíviques( ciutadansactius i responsables), la filosofia també ens ensenya a pensar amb ordre i criteri i, per tant, és util a l’hora de construir la nostra concepció del món.
La filosofia i altres modalitats de coneixement
-La filosofia es distingeix pel seu enfocament( reflexiu i crític), el seu mètode de treball(anàlisi, raonament, discussió) i els seus resultats (aclariment de problemes, idees justificades ambraons)
Filosofia i coneixement ordinari
-EL coneixement ordinari és un coneixement construït a partir de les dades dels sentits i de les opinions més comunes de la nostra societat i el nostre temps.
-La filosofia és una activitat de coneixement més rigorosa, fonamentada i racional que no pas el coneixement ordinari.
Filosofia i ciència
-Els coneixements científic pot ser provat o verificat,tracta qüestions menys generals i abstractes, i genera menys consens. La filosofia no està en condicions de provar o verificar els seus resultats.
-Les qüestions científiques són més concretes i particulars, mentre que les filosòfiques són més abstractes i generals.
-Les preguntes de filosofia són tan generals i abstractes que pràcticament ens obliguen a qüestionar-ho tot, i sinó que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ensayo filosofico
  • Ensayo filosofico
  • ENSAYO FILOSÓFICO
  • ensayo filosofico
  • Ensayo Filosofico
  • Ensayo filosófico
  • ensayo filosofico
  • Ensayo filosófico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS