estudio de los partidos politicos

Páginas: 5 (1165 palabras) Publicado: 21 de diciembre de 2014
Els partits polítics, el vot segons la posició social i la importància de les coalicions.
Des de finals del s. XIX fins a l’actualitat, o més concretament, fins a finals del s. XX, els partits polítics han viscut un procés de transformació directament relacionat amb els esdeveniments històrics i amb l’evolució de la societat.
Durant la segona meitat del s. XIX van aparèixer els partits dequadres o de notables. El poder polític es trobava en mans de les personalitats més rellevants de la societat com poden ser el burgesos, aristòcrates, etc. Aquests eren els encarregats de liderar els primers partits polítics, únicament es tenien en compte el interessos de la minoria que tenia el poder i la majoria dels ciutadans es trobaven en una posició politico-social inferior. Això, juntamentamb la dificultat de l’accés a la política, degut al sufragi censatari, va crear una sèrie de revolucions.
Amb l’arribada de la revolució industrial es va viure un canvi social i polític en els Estats, sobretot en el països europeus. La industrialització va produir una migració dels ciutadans del camp a la ciutat, d’aquesta manera es va començar a crear el concepte d’obrer. L’augment d’aquest tipusde classe (classe obrera) va iniciar un procés de reivindicació originat pel que es coneix com “clivatge”; es tracta d’una divisió de la societat en dos bàndols directament oposats que determinen la posició aliena dels individus en algun dels bàndols. Aquesta divisió no respon a motius ideològics sinó que es deu a una divisió estructural, que posiciona a la societat en un grup o un altre ambindependència de la seva voluntat. La revolució industrial va crear dos conflictes diferents; d’una banda un enfrontament entre la burgesia i els treballador i d’altra banda el conflicte entre terratinents i industrials. Aquests enfrontaments van fer que la classe obrera es juntes per crear partits polítics que defensessin els seus interessos, aquests partits eren coneguts com partits de massa.
Elspartits de massa, utilitzaven el reclutament massiu de afiliats per aconseguir un finançament estable, per aquest motiu eren partits amb una forta carrega de ideologia i amb una absoluta importància a la militància. Eren partits amb una organització jeràrquica a traves d’una estructura piramidal. Amb l’aparició d’aquests partits i de la classe obrera va sorgir la fidelitat del vot del col·lectiu iva obligar a la resta de partits a renovar-se per poder competir contra ells.
La força del vot segons la classe social es va anar debilitant poc a poc a finals del s. XIX i principis del XX, degut a una sèrie de característiques. El creixement econòmic provoca, d’una banda, que els obrers ja no tinguin les mateixes necessitat que abans i, per tant, el seu vot no es tan automàtic, d’altra bandaque la diferència entre les classes socials es vagi reduint poc a poc i finalment, l’aparició de la classe mitjana. Tot això provoca que els partits polític es vegin obligats a augmentar el seu camp d’influència a persones d’altres tipus de classe i, per tant, a utilitzar un discurs i tenir una ideologia menys radical, creant així els partit catch all. El principal objectiu és el de recaptar vots,el seu finançament l’obtenen amb les donacions dels militants, però incorporen les donacions per part de l’Estat i dels grups d’interès, això fa que, poc a poc, els partits catch all es vagin transformant en els anomenats partits càrtel (finals del s. XX). Aquest tipus de partits es diferencies dels partits catch all en un aspecte clau; amb la crisis de participació electoral i la caiguda massivade militants dels partits, els càrtel es veuen obligats a rebre donacions del Estat mitjançant els pressupostos d’aquests i d’una manera proporcional i gradual, es a dir, en funció de la representació parlamentaria obtinguda. Això fa que els partits beneficiats siguin els que estan ja inclosos en el sistema. D’aquesta manera la política es transforma en una professió. De manera que la principal...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guia De Estudio De Partidos Politicos
  • Estudio partidos politicos
  • Los estudios sobre los partidos políticos:
  • Partidos politicos
  • Partidos Politicos
  • Los Partido Politico
  • Partidos Politicos
  • Partidos Politicos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS