Evolució De Les Presons

Páginas: 23 (5713 palabras) Publicado: 11 de junio de 2012
1. INTRODUCCIÓ

El tema principal del treball que teniu a les mans és les presons. Segons la Gran enciclopèdia catalana, descrita com a pena de privació de llibertat per un temps determinat. La legislació distingeix la presó major, que va de sis anys i un dia a dotze anys, i la presó menor, que comprèn des de sis mesos i un dia a sis anys. Ambdues són considerades penes greus. La pena éscomplerta segons un sistema progressiu, amb els graus màxim, mitjà o mínim, segons la gravetat del delicte comés. Aquestes penes comporten la suspensió de tot càrrec públic, professió, ofici i dret de sufragi durant tot el temps de la condemna. La pena accessòria se suspensió de professió o ofici s’imposa si han tingut una relació directa amb el delicte comès.

Els estudiants que realitzem aquest treballcreiem necessari tenir aquest coneixement a nivell individual ja que alguns dels membres en un futur estem interessats en dedicar-nos professionalment a aquest àmbit. Per altra banda, considerem que podem fer una aportació als estudis criminològics, ja que no tan sols hem cercat la informació sinó que l’hem contrastada i analitzada de manera que hem pogut extreure unes conclusions del nostrepropi informe.

Analitzem les presons des dels seus inicis fins a l’actualitat a nivell mundial, continuem contextualitzant aquesta informació en nivell de l’Estat Espanyol i finalment detallem la recerca especificant quin estat es troben les dones en les presons.

Esperem que aquest treball sigui d’ajut per tenir una visió general i adequada del que significa el concepte “presó” en l’actualitat icom ha evolucionat el sistema penitenciari per arribar al sistema vigent.

2. FONTS D’INFORMACIÓ LOCALITZADES I CONSULTADES

La informació cercada i després treballada d’aquest informe l’hem extret de diferents llibres de consulta de la biblioteca de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

En un inici, vàrem trobar informació genèrica, però a mesura que avançava la nostra recerca enstrobàvem més dificultats en aspectes més específics. És per això que vàrem decidir buscar informació a Internet, encara que segons el nostre parè no és del tot fiable. Per tal de poder enriquir el nostre treball vàrem utilitzar la pàgina web de la Universitat de Barcelona [www.bib.ub.edu], per cercar tot tipus de informació d’interès. Gràcies a aquesta recerca ens ha estat possible trobar treballsd’altres alumnes, els quals han estat de gran aportació informativa, ja que, d’aquesta manera ens ha estat possible contrastar informació. Especialment, la tesina de Cárcel y delincuencia femenina en España: una evolución histórica y social (siglos XVII – XX), de l’alumne Moraes Vargas, Elvira Cristina, la qual cursava el doctorat en dret quan va realitzar aquest document l’any 2003.

Referentals llibres de consulta, es troben mencionats a la bibliografia, adjuntada al final de l’informe.


3. ORÍGENS DE LES PRESONS

La utilització de la presó com a lloc de reclusió públic de condemnats, que romanen privats de llibertat ambulatòria i sotmesos a un règim específic durant un temps determinat, sorgeix a finals del Segle XVIII.

No obstant això, el tancament o privació de llibertat com aforma de càstig sorgeix ja a l’antiga Grècia o al imperi Romà, de fet hi ha escriptors que han defensat el no desconeixement total de presons en èpoques anteriors a aquestes.

En el cas dels grecs, la pena no era la principal motivació, sinó que era subsidiaria pel no pagament d'un deute, en canvi, a l'Antiga Roma es va anar una mica més endavant. Van fer de la presó, un centre que funcionés com acentre de custodia, és a dir, per contenir i no per castigar.

Ja en aquesta època es reflectia el punt de visió actual, el qual defensa que la presó ha de servir de custodia i de suplici, per tant, que serveixi com a centre de correcció.

3.1. LA PRESÓ EN LA EDAT MITJA I L’ANTIC RÈGIM

Durant l’edat mitjana i l’antic règim s’utilitzaven les presons com a dipòsit provisional dels subjectes que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educacor a presons
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolució
  • Evolucio
  • Evolució
  • Evolucio
  • evolució

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS