Feblesa de carácter, comentari de text

Páginas: 6 (1458 palabras) Publicado: 30 de abril de 2014
COMENTARI DE TEXT.


El conte feblesa de caràcter pertany a la tercera part, anomenada L'escenari desconcertant, del llibre Cróniques de la veritat oculta de Pere Calders. Aquest conte va ser escrit l'any 1941, però el llibre no es publicà fins l'any 1955. Pere Calders és un dels grans contistes catalans de la literatura del segle XX. Vacomeçar a escriure l'any 1936, després dels seus inicis com a dibuixant, va estar a un camp de concentració durant la Guerra Civil del qual va aconseguir escapar-se, va anar a viure a França abandonant la seva famili i va marxar a viure a Mèxic i no va tornar a Barcelona fins l'any 1962, on colaboraba en diaris i continuava escrivint obres de ficció tot mantenint les seves característiquesliteraries, com són l'absurd, l'imprevist i l'atzar.

El llibre on es publicat aquest conte, és un recull de contes que va guanyar el premi Victor Català l'any 1954, però que va aconseguir la fama l'any 1978 quan un grup teatral, Dagoll Dagom va interpretar l'obra teatral Antaviana a partir de diversos contes del llibre. A més Pere Calders rep la Creu de Sant Jordi l'any 1982, i l'any 1986 va rebre elpremi d'honor de les lletres catalanes.

El conte feblesa de caràcter és un conte totalment narratiu, no hi ha res en vers. Hi ha fragments dialogats en discurs directe i l'autor especifica molt minuciosament el que el protagonista del conte, que en aquest cas el protagonista seria el mateix Pere Calders, fa en cada moment. Hi ha preséncia, com es típic en Pere Calders, d'elements absurds amb unhumor peculiar i uns personatges que fan d'un fet irreal, extrany i podriem dir que fantástic, una cosa d'alló més quotidiá.

El protagonista és qui explica la història en primera persona del fet que li ocurreix molt objectivament, per tant trobem un narrador intern, encara que quan el lladre comença a explicar la seva história personal, ell parla en primera persona pero entre cometes per ferentendre que ho explica ell. El protagonista explica el que li pasa a ell mateix a casa seva, i aixó implica un segon personatge que sería el lladre el qual s'acaba fent amic d'ell.

A feblesa de caràcter el protagonista, el Senyor Calders es desperta perquè sent un soroll que ve del despatx i va a mirar què l’ha causat i s’hi troba un lladre. Com a tots els contes de Calders d'aquest llibreidentifiquem un fet trasbalsador, i en aquest cas seria que el lladre deixa de robar i li explica al senyor Calders el motiu pel qual es dedica a furtar. Al final d'aquest fet trasbalsador és on trobem la máxima absurditat del conte, i una característica important en els seus contes, el senyor Calders marxa de casa i se’n va amb el lladre. Una altre caracteristica important dels contes de Calderssería l'imprevist, el qual també es fa present quan de sobte un lladre está robant a casa teva. Pere Calders també utiliza sovint el tema del destí i de l'atzart, i ningú s'imaginaria que el Senyor Calders al conte s'acaba marxan't amb el lladre, però aixó vol fer entendre la presència del desti a la nostra vida quotidiana. L'humor peculiar que té Calders sempre es present, com per exemple quan ellladre convida al Senyor Calders a seure al seu propi sofà per parlar sobre el seu ofici; és un fet absurd i que se suposa que ha de fer grácia al lector. Aquests petits detalls de Pere Calders són els que han fet que la seva literatura sigui tan original.

El contingut del conte feblesa de carácter pot resumir-se en un la história d'un home, el senyor Calders, que es despertà a mitjanit perquèsent un soroll extrany. Va a mirar d’on provenia i s’hi troba un lladre. El propietari de la casa li diu que pari de robar, però el lladre li diu que no el faria aturar perquè ell el guanyava per força i per edad. L’altre li contestà dient que era qüestió de moral, o sigui, que no estava bé robar. Llavors el lladre va deixar de robar i li explica la seva pròpia experiència de la moral. Ell havia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS