filo

Páginas: 11 (2675 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
A. QÜESTIONS PRÈVIES
1. Breu introducció
Un dels objectius fonamentals de la filosofia és el d’aprendre a filosofar a partir dels textos filosòfics. És a dir, llegir i analitzar les obres dels diferents autors. Però la tasca de llegir és àrdua i necessita sobretot de temps. Llegir una quantitat significativa de volums no s’assoleix d’una setmana per a l’altra, sinó que ens pot ocupar diversosanys d’esforç constant.
Donada aquesta impossibilitat material de llegir en poc temps les principals obres dels grans filòsofs resulta convenient, per a qui s’està introduint en l’estudi de la Filosofia, la lectura de fragments reduïts d’aquelles obres que han jugat un paper fonamental en la Història del Pensament. Lectura que s’ha d’acompanyar d’una determinada activitat, que és precisament laque ens iniciarà en la nostra manera pròpia de fer filosofia.
D’aquesta manera, en tant que estudiant, no només estaràs aprenent el què ens han transmès els grans sistemes filosòfics, sinó que a més a més, estaràs donant els primers passos en el què podem anomenar “aprendre a filosofar”. Aquesta activitat que ens hi acosta tant és el comentari de text o anàlisi del mateix.
2. Què és uncomentari de text
Què és, doncs, un comentari de text filosòfic? Resoldrem aquesta qüestió en un doble àmbit. En primer lloc, de manera positiva, és a dir, acotarem el què pot ser un comentari. En segon lloc, ho farem negativament, és a dir, acotarem allò que no ha de ser.
Un comentari de text consisteix a analitzar un fragment breu d’una obra filosòfica. En aquesta anàlisi és convenient de tractar unseguit de qüestions com: sobre quin tema gira el text, a quins problemes fa esment o apunta, quines són les tesis que sosté, quins són els termes més rellevants que apareixen al text, com ha de situar-se el text dins l’obra de l’autor, quines circumstàncies històriques i ideològiques condicionen l’obra, quines relacions hi pot haver entre el text en qüestió i altres textos filosòfics del mateixautor o d’altres autors, etc.
Un comentari de text suposa, per tant, una anàlisi d’un breu fragment seleccionat de l’obra d’un autor, suposa interpretar les seves idees, plantejar-se les seves mateixes preguntes, aprofundir en les seves respostes, establir una comparació amb les aportacions d’altres autors, i finalment, suggerir noves preguntes i noves respostes.
3. Allò que no és un comentari detext
Com dèiem abans, un comentari de text implica un aprofundiment en el mateix text. Per això cal evitar caure en un seguit d’errors en els que és fàcil caure quan ens iniciem en aquesta activitat. Un comentari de text:
a. no consisteix a parlar de tota l’obra de l’autor, és a dir, el text no ha de ser una excusa perquè escriguis tot allò que sàpigues sobre l’obra a la que pertany el text.
b.no consisteix a parlar sobre la vida de l’autor. Malgrat que en caldrà fer esment per situar el text en el seu context, allò que menys importa és on va néixer, com va viure, on i quan va morir, etc.
c. no consisteix a tornar a dir el mateix que diu el text amb altres paraules diferents. És a dir, no és parafrasejar el text sense clarificar-lo.
En resum, un comentari de text no és una lectura iprou, sinó que suposa un aprofundiment de les idees, un desglossament de les seves parts i un enriquiment dels seus continguts.
B. ELABORACIÓ D’UN COMENTARI DE TEXT DE FILOSOFIA
1. Abans de redactar
Abans de començar a escriure és necessari dur a terme un seguit d’operacions que són les que condicionaran el comentari a realitzar. Són les següents:
a. Estudi previ de l’autor i l’obra, de maneraque això et permeti d’ubicar el text dins de l’obra i aquesta dins l’època en què es va escriure. Suposem, per exemple, que el text triat correspon a Plató i la seva obra. Serà convenient saber en quin context històric i social va viure Plató, en quina etapa de la seva vida va escriure l’obra a la que pertany el text, i quina és la temàtica general de l’obra. Aquesta tasca et permetrà d’establir...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • FILO
  • filo
  • FILO UNO
  • filo
  • Filos
  • filo
  • Filo
  • Filos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS