Filosofia i Cinema

Páginas: 10 (2322 palabras) Publicado: 23 de abril de 2015

FILOSOFIA I CINEMA 2014
2001: UNA ODISEA EN EL ESPACIO






Ignasi Zornoza Coll
1r A Batxiller
Data de lliurament: 20 de Maig de 2014



ÍNDEX
Sinopsi i personatges................................................pàgina 3

Valoració crítica........................................................pàgina 4

Relació amb la filosofia................................pàgines 5, 6, 7 i 8

Temàticafilosòfica de la pel·lícula.......................pàgina 5

Qüestionari.............................................pàgines 6, 7 i 8

Conclusió: opinió personal i autoavaluació...........pàgina 8

Relació de fonts d'informació.....................................pàgina 9










Sinopsi i personatges

2001: Una Odisea en el Espacio és una pel·lícula de ciència-ficció on també apareixen l'evolucióhumana, la vida extraterrestre i la intel·ligència artificial. La pel·lícula presenta dues trames paral·leles. A la primera podem veure l'evolució humana “manipulada” pel monòlit negre, gràcies al qual adquireixen nous coneixements, descobreixen les primeres eines i aconsegueixen sobreviure. La segona trama podríem dir que és en la que HAL fa aparició i es rebel·la finalment contra el seu equip,cosa que el durà a la desconnexió.
Com a personatges principals destacaria a l'ordinador HAL i Dave Bowman encara que també fan aparició altres personatges d'importància gairebé irrellevant como són Frank Poole i els astronautes que es troben en estat d'hibernació, que simbolitzen la vulnerabilitat.
L'ordinador HAL simbolitza la perfecció, ja que va ser sotmès a una infinitat de proves perdemostrar que no admetia error i, per tant, la missió no corria perill al ser dirigida per ell. Malgrat que HAL és una màquina dotada d'intel·ligència artificial, podem veure com també està dotada de sentiments i a vegades pareix tenir una part més humana que els astronautes com quan demostra ira i feblesa quan veu que Poole i Bowman pretenen desconnectar-lo fins el punt d'arribar a expulsar a Poole dela càpsula on es trobava (amb la seva consegüent mort) i d'intentar prohibir l'entrada a Bowman (qui aconseguiria entrar i desconnectar-lo). Amb aquests actes demostra tenir sentit de supervivència.

Dave Bowman vindria a simbolitzar el paper de la humanitat ja que s'ha d'afrontar a noves situacions i experiències sense saber què li passarà després o a on anirà. És un personatge molt fred ja quequasi no mostra els seus sentiments o emocions com quan li envien una felicitació i ell se la mira sense fer cap gest d'alegria.

Com a elements rellevants, destacaria la gran documentació per part de tot l'equip per simular el viatge a la Lluna ja que l'home encara no havia trepitjat la Lluna (ho faria l'any següent a l'estrena de la pel·lícula, el 1969). Va ser una pel·lícula bastant criticadaper la falta de diàleg però va tenir bastant d'èxit degut, majoritàriament, a la curiositat al voltant del viatge a la Lluna que es produiria en poc temps i l'ús d'uns magnífics efectes especials.

Valoració crítica

L'argument de la pel·lícula és un poc escàs i fins i tot, a vegades, costa d'entendre degut a la falta de diàlegs en segons quines escenes. L'apartat musical i d'efectes especials éssublim, sobretot tenint en compte que es tracta d'una pel·lícula de l'any 1968, quan encara no es creaven els efectes especials mitjançant ordinador. La temàtica de l'obra és bona i adequada a l'època en la que es va filmar i estrenar però al dur un ritme tan baix és fa molt llarga i pesada, sobretot si creus que has perdut alguns detalls d'una escena i vols tornar enrere per trobar el significat.En quant a l'apartat de la intel·ligència artificial crec que està molt ben aconseguit ja que HAL representa un ordenador perfecte i inclús capaç de sentir emocions al preocupar-se pels demés i sentir-se orgullós de ser perfecte i dur tot el pes de la missió.
Crec que la pel·lícula no està ben resolta ja que deixa moltes incògnites i, encara que això sigui segurament la intenció del director,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • TECNQUES NARRATIVES I CINEMA
  • Cinema I Literatura (Shakespeare
  • Filosofia i
  • Filosofía I
  • FILOSOFIA I
  • Filosofia I
  • Filosofia I
  • Filosofia I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS