Filosofia

Páginas: 5 (1019 palabras) Publicado: 30 de abril de 2011
1.Comprensió
1.1. Tenint en compte les afirmacions que, en el text, aporta la narradora sobre el comportament de la Rita, redacteu un breu retrat, de no més de sis línies, d’aquest personatge com a protagonista de la situació en què es troba.
La Rita és una noia capritxosa que es a casa amb en Vicenç, més per por a quedar-se soltera i per no ser la riota del barri que per amor. Així deixaenrere els seus somnis de ser hostessa d’avió, es deixa tirar per la corrent de la societat que l’envolta. El fet que en Vicenç visqui a prop de casa seva no li agrada ja que no la deixa tranquila mentre es fica on no li demanen, es bastant seca i tancada en aquest aspecte.
1.2. La narradora no es limita a descriure comportaments objectius, visibles i audibles: també es refereix, de vegades, a allòque passa només pel seu cap. Identifiqueu alguns fragments del text en que la narradora parla de la seva activitat mental i expliqueu per a cada fragment, de quin tipus d’activitat mental es tracta.
Si volia pensar en coloms alguna vegada, […] Tan grocs per morir.
En aquest fragment la narradora hi esmenta quatre reflexions, sentiments: explica la seva dèria pels coloms, un record dels tempspassats. A més la seva forma de fugir de parlar amb les senyores conegudes que es trobava pel parc mostra la seva angúnia cap a les persones xafarderes. La comparació seguida d’aquestes reflexions dels arbres, simbolitzaria aquesta fugida de les persones que s’amaguen el cap sota terra, tot verds, vius al principi de la vida i que morim secs i grocs a l’hora de morir.
1.3. Considereu les expressionssegüents, subratllades en el text.
- “amb cara d’ànima en pena”: estar trist, patir per alguna raó, un sentiment tràgic.
- “quedar a vestir sants”: quedar-se sola, sense marit, llavors com a conseqüència hauria de dur a terme aquesta activitat.
- “fer el tafaner”: interessar-se per els actes dels altres sense cap altre motiu més que no sigui el de la curiositat de conèixer coses que no sónseves.

Aquestes expressions esdevindrien frases típiques de l’època de Mercè Rodoreda.

1.4. Pareu atenció a les expressions subratllades en el text i responeu a les qüestions següents:

a) En ambdues expressions, es repeteixen els verbs ja sigui amb sinònims o no per remarcar més el missatge que vol transmetre l’autora. En la primera frase, es repeteix el verb molestar. En la segona frase esrepeteix el fet de quedar-se quiet amb el de no bellugar-se.
b) Si, com he dit abans, remarquen i donen més èmfasi al verb de l’acció que no pas si només es digues una vegada.

2. Expressió i comentari crític

Ja ens podrem queixar el jovent d’avui de que tot està complicat en els temps actuals, però podem anar a la majoria de llocs públics sense dependre de com anem vestits o de quinsaccessoris portem a sobre? Jo crec que sí. I es que veure els nostres avis sorpresos la primera nit que sortim de festa, com si d’una bogeria es tractés ja et dóna una visió del que era abans la societat. Tampoc vull dir que la vida en l’època de la Mercè fos una presó, però les llibertats eren bastant marcades, amb fronteres.
Treien de banda els aspectes de la festa i de la vida social de carrer, laMercè també mostra una societat marcada pels estatus socials, casar-se amb algú de la teva classe era allò correcte, ara en canvi, malgrat no ser molt comú podem arribar a veure fins i tot a un príncep casat amb una periodista, una prova irrefutable del canvi esdevingut en la societat, no de l’autora sinó d’arreu del món occidental, malauradament encara que pot tenir bons criteris, la majoria depaïsos orientals persisteixen sota uns valors basats en les cultures tradicionals que han persistit al llarg de la seva existència.

3. Reflexió lingüística sobre el text

3.1. Considereu el fragment següent, subratllat en el text. Reproduïu íntegrament en el quadern de respostes totes les oracions coordinades i subordinades del fragment, preciseu a quina subclasse sintàctica pertanyen i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS