Filosofia

Páginas: 16 (3905 palabras) Publicado: 12 de junio de 2012
LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL
I EL TEST DE LES LLAMINADURES








Carla Sanz Hidalgo
1r Btx A
10-01-2012
Filosofia
IES Castellbisbal




LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL




“Hem arribat a pensar que la persona és “intel·ligent” si té títols acadèmics o bé una gran capacitat en alguna disciplina escolàstica (matemàtiques, ciència,vocabulari...). Però els hospitalspsiquiàtrics estan plens de pacients amb aquestes credencials. El veritable baròmetre de la intel·ligència és una vida feliç i efectiva,viscuda cada dia i cada moment de cada dia.”
Wayane Dyer 


INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL


CONCEPTE


El terme intel · ligència emocional apareix en la literatura psicològica en l'any 1990, en un escrit dels psicòlegs americans Peter Salovey i John Mayer.No obstant això, va ser amb la publicació del llibre La Intel · ligència Emocional (1995) de Daniel Goleman quan el concepte es va difondre ràpidament. A aquest llibre aviat li va seguir un altre, del mateix autor, amb el nom de la Intel · ligència Emocional en l'Empresa (1998). Anomenem intel·ligència emocional la capacitat de controlar i regular els sentiments d’un mateix i dels altres, iutilitzar-los com a guia del pensament i de l’acció. És a dir, és la capacitat de comprendre les nostres emocions i conduir-les de tal manera que ens ajudin positivament en els nostres processos de pensament i en la nostra conducta. La intel·ligència emocional inclou un grup d’habilitats que ens permeten relacionar-nos millor amb nosaltres mateixos, amb les persones que ens envolten i amb el nostreentorn. El que podríem anomenar quocient emocional consta de cinc dominis: autoconsciència, autodomini, automotivació, empatía i habilitats socials. De la suma d’aquestes habilitats emocionals en sorgirà el carisma, el lideratge i l’èxit professional i persona


D. Goleman destaca cinc habilitats de la intel·ligència emocional:


1. L’autoconsiència o consciencia d’un mateix. Es tracta deconèixer-nos a nosaltres mateixos (virtuts, debilitats, emocions i impulsos), adonar-nos del que sentim o necessitem, per a dirigir millor les nostres vides. Aquesta competència es manifesta en persones que pensen abans d’actuar i es responsabilitzen dels seus actes.


2. L’autodomini o autocontrol emocional. És l’habilitat de controlar les postres emocions i impulsos per a adequar-los a unobjectiu. Les persones








que tenen aquesta competència controlen l’estrès i l’ansietat davant situacions difícils i són flexibles davant els canvis i les noves idees.


3. L’Automotivació. És la capacitat de motivar-se un mateix per a assolir els nostres objectius. Això suposa saber demorar la gratificació i sufocar la impulsivitat, no rendir-se a l’ansietat o el derrotisme,quan ensopeguem amb les dificultats i contratemps de la vida.


4. L’empatia o el reconeixement de les emocions alienes. L’empatia és la capacitat de «posar-nos en enlloc dels altres». Les persones amb empatia són capaces d’escoltar els altres i entendre els seus problemes o necessitats. Això els permet transcendir els prejudicis I estereotips, acceptar les diferencies i ser tolerants, aptitudsmolt necessàries en una societat multicultural.


5. El control de les relacions És el talent per a manejar les relacions amb els altres, saber persuadir i influenciar els altres. Una persona amb habilitats socials sap liderar grups i dirigir canvis, treballar en equip i crear bon ambient dins un grup. No podem triar les nostres emocions, ni es poden desconnectar o evitar. Però sí que podemcontrolar les nostres reaccions emocionals, i el que fem amb elles depèn del nostre nivell d’intel·ligència emocional.




IMPORTÀCIA


La importància de la Intel·ligència emocional té a veure amb saber controlar les emocions per al nostre propi benestar. Aconseguir aquesta Intel·ligència emocional és el que ens permetrà realment viure una vida  amb més confiança i seguretat....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS