FILOSOFIA

Páginas: 9 (2012 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2015



DISSERTACIÓ
La necessitat de filosofia avui

Molta gent pensarà de la filosofia que és un saber inútil, arcaic, misteriós, que genera desorientació i que és el que fan o diuen els filòsofs. Per fer aquestes afirmacions, abans s'hauria de saber què és la filosofia. La Filosofia és la ciència que s'ocupa de respondre els grans interrogants que revelen l'home com ser l'origen de l'univers o del'home, el sentit de la vida, entre d'altres, per tal d'aconseguir la saviesa i tot això s'aconseguirà a través de la posada en marxa d'una anàlisi coherent i racional que consistirà en el plantejament i la resposta de quanta qüestió se'ns ocorrega, per exemple, què és l'home, perquè el món, què puc conèixer, què puc esperar de tal cosa. Gràcies a l’ús de la rao, a la filosofía va naixer perprimera vegada a Grècia amb els primers filòsofs, els presocratics. Des d'aquest moment hem anat avançant en la filosofia i veurem en què ens ha servit per anar avançant en la societat fins a l'actualitat. En aquest treball es tractaran els següents temes: La filosofia, els àmbits del saber filosòfic, etapes de la historia de la filosofia, alguns problemes filosòfics actuals i la filosofia de avui. Amés, respondrem algunes preguntes com, quins objectius presenta la filosofia? Quin interès té conèixer la història de la filosofia o quin interès tindria per al filòsof el coneixement de la història del filosofar? Quins problemes filosòfics hi han en el sigle XXI? I la més important: és necessaria la filosofia avui? Per què?

Al llarg de la seva història, la filosofia s'ha proposat dos objectius:Conéixer amb veritat la realitat
Fet que ha convertit la realitat sencera en el seu primer objecte; la mirada filosófica tracta d’elaborar una explicació de tota realitat per descubrir-ne l’estructura i el sentit. A aquesta tasca es dedica la filosofia teórica amb l’objectiu de comprendre la diversitat del món mitjançant conceptes i teories, i expressant-la mitjançant el llenguatge.
Tipus:
1. Lògica:s'ocupa dels raonaments que són els criteris que permeten demostrar la seva validesa o la seva correcció, lleis del pensament.
2. Metafísica: es pregunta per l’estructura de la realitat sencera.
Ontologia: Les dues qüestions fonamentals de l'ontologia són en què consisteix l'ésser i quins són els éssers o gèneres d'éssers més importants.
Gnoselogia o teoria del coneiximent: es pregunta pelconeiximent humà des del seu orige.
Teodicea: Teologia fundada en principis de la raó. Ciència que tracta de déu i dels seus atributs i perfeccions. Estudi de l'ésser increat, estudi de déu.
Antropologia filosófica: es pregunta per la realitat humana.
Filosofia de la naturalesa: reflexiona sobre el món físic.
Filosofia de la ciència i de la tècnica: reflexiona sobre la recerca científica, els avançostécnics i la relació entre ambdós sabers.
Filosofia del llenguatge: s’ocupa del sentit, del significat i de l’ús del llenguatge.

Viure una vida feliç:
Intentar que impere la justicia i fer possible que les persones siguem felices. D’aquest objectiu se’n ocupa la filosofia pràctica que tracta de descobrir els valors que regeixen l'acció humana.
Tipus:
1. Filosofia moral o ética: reflexiona sobre lesaccions lliures de les persones, en la mesura que s’orienten a la justicia i a la felicitat.
2. Filosofia política i social: s’ocupa de la dimensió social de l’home i de la seua capacitat per organitzar-se en una comunitat política orientada la justicia.
3. Filosofia de dret: es pregunta per la legimitat de l’estat i de les lleis.
4. Retòrica: indaga l’eficàcia del llenguatge, escrit o parlat,per persuadir, delectar o commoure.
5. Filosofia de l’economia: estudia els fonaments morals sobre els quals ha de recolzar l’ús dels béns.
6. Filosofia de l’art o estètica: reflexiona sobre la creació artística i la seua relació amb la bellesa i el bé.
Ara bé, sabem els objectius que pot tindre la filosofia per al present d’un filòsof pero quin interès té conèixer la història de la filosofia o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS