Formació d'Europa

Páginas: 7 (1544 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
Formació d’Europa
1. El debat sobre la formació del feudalisme; historiografia

1.1 L’edat mitjana (nomenclatura, minúscules / connotació negativa del terme)
La nomenclatura d’edat mitjana apareix al segle XV, just quan comença a aparèixer el renaixement amb la recuperació del món clàssic i tot el que això suposa. És per això que consideren despectivament aquesta època com un temps debarbàrie tempestuós i fosc del mig. A més, aquest és el període intermedi entre la història antiga i la història moderna, períodes considerats moment d’esplendor cultural.
Tanmateix, avui en dia els historiadors no la consideren una època fosca, sinó una època de canvis que dividim en tres subetapes: L’alta edat mitjana (s.V-XI), plena edat mitjana (s.XI-XIII) i baixa edat mitjana (s.XIII- XV).

1.2Les escoles (corrent positivista, Annales i marxista)
Aquestes corrents donen lloc a diverses escoles a l’hora de definir i acotar les nocions d’edat mitjana i feudalisme.

→ TRADICIONAL-POSITIVISTA
Afirma que l’únic coneixement vertader és el coneixement empíric i científic. Aquest es basa en l’exposició, descripció sense anàlisis i narració dels fets. I tenen preferència per la històriapoliticojurídica (dret, institucions...) Cal destacar que només es fixen en els reis, què fan i com ho fan, sense mirar més a baix i sense preguntar-se res més. = RÍGIDA
*Segons l’escola clàssica jurídica-institucional, distingeixen entre edat mitjana i feudalisme. El feudalisme és entès a partir del FEU: possessió, propietat o riquesa. Aquest bé generalment és la terra que una persona lliureanomenada senyor (dominus) atorga a un vassall lliure però de condició inferior a canvi d’un servei anomenat auxilium et consilium. I l’acceptació del feu implica lleialtat. Segons aquesta escola, sense aquestes figures no hi ha feudalisme.
«Conjunt d’institucions que impliquen obligacions d’obediència i servei, principalment militar, per part d’un home lliure anomenat vassall vers un home lliureanomenat senyor, i obligacions de defensa i protecció del senyor vers al vassall, a qui li era lliurat un bé anomenat feu.»

→ANNALES
Defenen una història total, una història oberta a tots els camps de l’home. Per tant, no quedar-se en la simple fet històric, com a partícula atòmica de la història i involucrar-hi altres ciències socials que també poden ser auxiliars: com la geografia, la economia, lademografia o la sociologia.
*Aquests segueixen la definició anterior utilitzada pel feudalisme, però també contemplen el feudalisme d’importació, amplien el marge cronològic, consideren la societat pagesa i tenen en compte els períodes de canvi entre una etapa de debilitat i una recuperació.
Amb tot, afirmen que per a considerar el sistema feudal, ha d’existir la figura de feu i destaquen laimportància del contracte vassallàtic.
«...sense contracte vassallàtic, sense feu, sense una organització social i política fonamentada sobre llaços privats (...) no hi ha règim feudal»
A més afirmen que el feudalisme apareix per un canvi brusc, sobtat i violent. Introdueixen el concepte de senyoria banal que equivaldria a la justícia privada.

→MATERIALISME HISTÒRIC
Relacionen la història ambl’evolució humana a través de les diverses èpoques de progrés, no definides per la seva producció, sinó per la relació entre els homes que participen al progrés productiu. Creuen que l’evolució es pot veure a través de la lluita de classes fins que arribem a una societat igualitària i un repartiment equitatiu dels recursos, però aquest és un canvi gradual dins els propis processos històrics.*D’acord amb les anteriors definicions esmentades, el feudalisme apareix quan les relacions de producció s’estableixen entre els senyors (amos de la terra) i pagesos (serfs) que treballen la terra i paguen les rendes als senyors. L’element central d’aquest sistema és la captura de la renda

Síntesis:
«Llamemos feudalismo (...) a un régimen social que se basaba en la confiscación, con frecuencia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • poblacions d'europa
  • EL MITE D'EUROPA
  • Catalunya: un nou estat d'Europa?
  • Formacio fisica
  • Formació de la UE
  • Formacio Ocupacional
  • Formaci n E
  • Formaci n

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS