geologia

Páginas: 6 (1452 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2014
UNITAT 5. EL NOSTRE PLANETA
En el tema anterior hem vist com les espècies canvien de forma i de comportament al llarg del temps (evolució biològica). La causa d’aquest canvi és, en primer terme, deguda a la selecció natural, que condueix a l’adequació dels organismes al seu entorn. Com que l’entorn també va canviant al llarg del temps, l’evolució biològica és un procés que es produeix de formacontínua. Per descomptat, el canvi de l’entorn és multifactorial. Hi influeixen diversos factors com ara els climàtics, biològics i geològics.
A partir d’ara ens preocuparem dels aspectes geològics dels canvis esmentats. En altres paraules, veurem que la Terra canvia al llarg del temps. Mirarem de trobar una explicació satisfactòria d’aquest fet.
Per poder comprendre adequadament el conjunt defenòmens implicats, necessitarem refrescar dues coses que ja vam estudiar en altres cursos de l’ESO. En primer lloc, l’anomenat cicle de les roques (el cicle geològic) i, posteriorment, l’estructura i composició del nostre planeta.
1. El cicle de les roques. L’activitat consisteix en observar detingudament algunes imatges i elaborar un resum. Les imatges de referència les trobaràs a les webssegüents:
a. http://ciencies.escorialvic.org/?p=532
b. http://schoolworkhelper.net/physical-geology-plate-tectonics/


2. Estructura de la Terra. Arribar a entendre com és la Terra per dins no ha estat fàcil i representa una de les gestes intel·lectuals més notables de la ciència. Copia l’esquema que el professor ha apuntat a la pissarra:

Les roques poden ser sedimentàries, metamòrfiques imagmàtiques.
Quan les roques magmàtiques es troben a la superfície de la terra es veuen sotmeses a les accions del clima que en provoca l’erosió. Aquests trossos de roques que s’han desprès per l’erosió són transportades a través dels rius fins el mar, on es dipositen. Aquestes amb el temps es van enfonsant i enterrant i al baixar, les temperatures augmenten i provoquen la deformació i el canvimetamòrfic degut a les grans pressions de les forces internes de la terra. Aquestes roques són sotmeses a unes altes temperatures i això provoca la descomposició de les roques i es transformen en un líquid anomenat magma. El magma surt a l’exterior, es refreda i forma les roques magmàtiques i en el moment que es formen s’inicia de nou el cicle de les roques.
Les roques que es van enterrant en elsubstrat s’anomenen roques SEDIMENTÀRIES.
Les roques que canvien degut a les grans pressions i a les altres temperatures (no tant altes com perquè es transformin en magma) s’anomenen roques METAMÒRFIQUES.
Les roques que són originades pel refredament del magma s’anomenen roques MAGMÀTIQUES.
Ara, estudiarem amb una mica més de detall el gradient geotèrmic, els mètodes sísmics i els que estanfonamentats en l’estudi dels meteorits.
i) El gradient geotèrmic. És evident que la millor manera de saber quines roques hi ha a l'interior de la Terra és fer un sondeig.
Un sondeig és un forat de la Terra fet amb una perforadora de matèria molt dura que desgasta la roca girant contra ella i esmicolant-la. La perforadora gira i colpeja mitjançant la força d'un motor elèctric, el qual està connectatper una sèrie de tubs que s'uneixen roscant-se. De totes maneres, en un gran sondeig, a partir dels vuit quilòmetres de profunditat es multipliquen els problemes tècnics.
El sondeig més profund del món fins a l'any 1987 s'estava fent al nord de la Unió Soviètica ( avui, Rússia) a la Península de Kola i s'havia iniciat al 1970; la seva profunditat, el 1985, havia arribat a atènyer 12 quilòmetresdels 15 previstos. Val a dir, però, que l'anterior fondària màxima no s'aconseguí arribar-hi per problemes tècnics i econòmics de l'ex-unió de repúbliques soviètiques. Els principals problemes tècnics van ser: les elevades pressions I temperatures que feien inútils els instruments electrònics; el pes de la perforadora I el seu fregament amb les parets que obligava a utilitzar motors gegantins, i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • Geologia
  • GEOLOGIA
  • geologia
  • geologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS