HDA selectividad

Páginas: 13 (3056 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2013
Història de l’Art

Període clàssic:
Art grec

1. Context històric
El naixement de la cultura i l’art grec va tenir lloc en els segles IX i VII a.C quan el món hel·lènic va superar la profunda crisi provocada per l’enfonsament de la civilització cretomicènica. Al segle VII el contacte amb les cultures egípcia i mesopotàmica va provocar l’eclosió de l’art grec.
L’art grec és la base de lacultura occidental.
L’evolució de l’art grec es pot dividir en tres grans períodes:
Arcaic (s.VII- 475 a.C): Fase de la formació de la polis grega i moment en el que comença’n a fixar-se els estils arquitectònics. Fase de plena expansió i colonització mediterrània.
Clàssic (475-323 a.C): Moment de màxim esplendor de l’art grec, la homogeneïtzació del territori permet que les polis creixin i estornin riques i pròsperes.
Hel·lenístic (323-31 a.C): La cultura i l’art hel·lenístic s’estén per tot l’imperi d’Alexandre el gran, comença una fase d’empobriment fins que és absorbida per Roma.

2. Antecedents: l’art cretomicènic
El palau és l’element principal de la cultura minoica, un dels elements més característics d’aquests edificis són les columnes vermelles, a l’interior dels palausminoics els murs estaven decorats amb baixos relleus i pintures al fresc.

3. Urbanisme grec
L’urbanisme
de les ciutats gregues es caracteritza bàsicament per tres factors:
El caràcter independent de les polis
La topografia muntanyosa del terreny
La introducció de la democràcia a Atenes
Els grecs intenten que tota la ciutat sigui una obra d’art, fan els edificis a escala humana, el seumaterial primordial és el marbre de color blanc. La ciutat també intenta complir una funció militar situant la acròpolis en un lloc elevat de la ciutat. Fundaven les seves ciutats a la vora del mar o dels camins importants pel tema del comerç i buscaven un marc natural.
Dins de la polis trobem:
Acròpolis: Es trobava a la part alta de la ciutat. Un recinte emmurallat, a on es guardaven els tresorsmés importants i es construïen els temples i edificis religiosos de culte als déus.
Àgora: Era la plaça principal de la ciutat i tenia dues funcions: política i comercial.
Stoa: Pòrtics coberts que rodejaven l’àgora, un lloc per caminar i conversar.
Palestra: Lloc d’oci i culte al cos. Es situaven als marges de la cuitat.
Teatre: És l’edifici més important de la ciutat, juntament amb elstemples, era l’espectacle preferit dels grecs.
Estadi: Un lloc d’oci que s’utilitzava per realitzar competicions atlètiques o esportives, ja que els grecs van ser els qui van crear el concepte d’esport.
Temple: És l’edifici més important de la polis, és a on es feia culte als deus i estava dissenyat de tal manera perquè des de qualsevol punt es veies un edifici perfecte. Forma part de l’arquitecturareligiosa de la polis, la forma més comú dels temples prové dels micènics: és una estructura de planta rectangular amb tres parts ben diferenciades:
Pronaos: Entrada que dona accés al lloc de culte al temple
Naos: Espai sagrat a on es troba la imatge de la divinitat
Opistòdom: Cambra o nau posterior a on es guardaven els tresors oferts als déus.

4.Arquitectura
En la Grècia antiga el materialpredominant era el marbre blanc, per la seva belles i elegància. L’arquitectura grega utilitzava un sistema constructiu arquitravat i també coneixien l’arc i la boveda gràcies als Mesopotàmics.
Es determinen tres ordres arquitectònics depenent de l’època:
Dòric (a partir del segle VII a.C): És el més senzill de tots. Tenia una funció pràctica, encara que no deixava de banda la bellesa. Escaracteritzava per la columna sense base, amb un capitell senzill i constitució robusta. Dins de l’entaulament trobem el fris adornat amb tríglifs i mètopes que aquestes eren decorades amb relleus.
Jònic (a partir del segle VI a.C): Columnes que alternen formes còncaves i convexes i més esveltes. Han desaparegut els tríglifs i els capitells solen estar decorats amb volutes.
Corinti (a partir del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pae de HDA
  • Fisopatologia de hda
  • Selectividad
  • selectividad
  • Selectividad
  • selectividad
  • Selectividad
  • selectos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS