historia del derecho

Páginas: 6 (1387 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2013
1. Respon el test que hi ha en l’annex (en el full de resposta només has de reproduir la graella amb les lletres de les respostes correctes marcades).
1
C
16
C
2
D
17
D
3
C
18
C
4
C
19
B
5
B
20
C
6
C
21
C
7
A
22
A
8
B
23
A
9
A
24
A
10
B
25
D
11
C
26
A
12
D
27
C
13
A
28
D
14
D
29
D
15
A
30
A

2. Llegeix amb atenció elstextos de l’annex 2 i contesta les preguntes formulades a partir de la lectura d’Arangio-Ruiz:
1. Identifiqueu correctament el text C.Th 1,4,3, [=Brev. 1,4,1] (426 Nov. 7): qui és l’autor o autors, la data o dates, què volen dir els tres elements que apareixen, quin tipus de text és, etc. etc.
- El text que se'ns presenta és un fragment del Breviari d’Alaric (Brev. 1,4,1), elaborat per Alaric II ipromulgat el 506d. de C. i fa referència al Codi Teodosia, primer llibre, quart títol i tercera constitució (C.th 1,4,3), els autors de la qual serien Teodosi II i Valentinià III, però de la redacció duta a terme l’any 426d. de C. (426 Nov. 7). El Breviari d’Alaric és un compendi legal visigot el qual recull i interpreta el dret romà que serà vigent durant el reinat visigot.


2. És, aquest text,una recopilació de “iura"?
- El Breviari d’Alaric és una col·lecció de “leges” i “iuras” degudament interpretats, però el primer paràgraf del text és una “leges”, concretament la Constitució de Valentinià III, altrament coneguda per Llei de citacions.
3. Quins són els juristes invocables segons la primera part del text?
- El primer paràgraf estableix que en un judici només és podran invocarels obris de zinc juristes: Papinià, Pau, Gai, Ulpià i Modestí; fet que s’anomenarà “El Tribunal dels Morts”. També estableix l’ordre de prevalença dels seves obris en cas de disputa o contradicció.
4. Amb quines condicions són invocables? (contesteu sense repetir literalment el que ja diu el text)
- En els judicis l’advocat havia de presentar davant el tribunal el llibre que contenia elsconstitucions que ell invocava i era el tribunal qui havia de comprovar l’autenticitat d’aquestes. Això comportava una feina feixuga per ambdues parts. Per tal de solucionar tals problemes és van elaborar els anomenades lleis de citació. Aquestes establien els condicions per invocar obris jurídiques, facilitant la feina dels tribunals. Bàsicament, estableix quins són els autors primaris que és podininvocar en els judicis, quines són els obris d’aquests autors que són invocables i quins autors secundaris, sempre i quan hagin estat correctament citats pels autors primaris, podin ser invocats. En definitiva, els condicions perquè puguin ser invocats són: és podran invocar totes els obris de Papinià, Pau, Gai, Ulpià i Modestí, és podran invocar els obris dels juristes que algun dels anteriors citisempre i quan hagin estat corregits en base als nous còdex i en cas de sentència divergent entre els autors és considerarà valguda en funció de l’ordre de l’autor, el qual tindrà d’estar raspallat per algun, o més d’un, dels altres zinc autors (ponderació dels autors).
5. Quants juristes, per tant, eren invocables (amb les condicions pertinents)?
- Finalment i tenint en compte els condicionsd’invocació i la interpretació, només són invocables aquests 5 autors: Gregorià, Hermogenià, Gai, Papinià i Pau.
6. Es podia invocar l’opinió d’Africà? Raona la resposta.
- Sí que es podia invocar l'opinió d'Africà, ja que Ulpià va integrar escrits d'aquest jurista en la llei de cites i, a més, cal remarcar que no prohibeix que es pugessin afegir sempre i quan estiguessin recolzats pels 5 juristes.3. Respon les següents preguntes en un espai màxim de 5 línies cadascuna (lletra 11) a partir de la lectura que has efectuat de Bartolomé Clavero i de la Guia de Lectures. És important saber condensar tot el contingut necessari de la resposta en el breu espai assignat. Utilitzar recursos com subratllats i negreta pot ajudar a posar èmfasi a les parts més importants.
1. Definició de ius...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia Del Derecho
  • Historia Del Derecho
  • Historia Del Derecho
  • HISTORIA DEL DERECHO
  • Historia Del Derecho
  • Historia Del Derecho
  • Historia del derecho
  • historia del derecho

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS