Historia Economica Mundial

Páginas: 75 (18569 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2011
Unitat 1

Les economies europees preindustrials

1. Les societats agràries: població i alimentació

Fins a la Revolució Industrial (Règim Demogràfic Antic) la població creix lentament i de manera irregular (gràfic de població en forma de dents de serra). El model demogràfic antic es caracteritza per una alta natalitat però també una alta mortalitat, que neutralitza el creixement provocatpels naixements. L’alta mortalitat es deguda a les malalties infeccioses (Pesta), la manca d’higiene i la mala nutrició.

• Perquè creix tan lentament la població?

Malthus ens dóna una possible explicació. Es un economista clàssic i demògraf. Té una visió pessimista: no creu que la població pugui seguir creixent i evolucionar infinitament. Malthus parteix de la base que l’aliment esnecessari per a l’existència de l’home i que la passió entre els sexes es necessària i es mantindrà pràcticament en el seu estat actual (ve a dir que les dones domes volen als homes pa criar). Si acceptem aquestes bases, afirma que la capacitat de creixement de la població es molt més gran que la capacitat de la terra per produir aliments.

• Sostre Malthusià: la població tendirà a créixer més queels aliments. El sostre Malthusià es el nombre màxim de població que en permetran tenir els recursos. La població tendeix a aquest punt, però per evitar que se sobrepassi tenim els frens Malthusians:

- Frens preventius: reduir la natalitat a través de la solteria o que la gent es casi més tard. Les societats que apliquen aquests frens també són conegudes com societats de baixa pressiódemogràfica: tenen més estabilitat política i demogràfica ja que es controla el creixement abans de que es produeixi una catàstrofe.

- Frens repressius o imperatius: actuen a través d’un augment de la mortalitat per manca d’aliments o malalties. Es donen quan la població, tot i veure que entrarà en crisi, no hi fa res. S’anomenen societats de baixa pressió demogràfica. + inestables!

ExplicaMalthus l’evolució de la població mundial? (EXÀMEN!!!?¿)

• Crítiques a Malthus:

- Les crisis demogràfiques es produeixen abans d’arribar als sostre desigual degut a la desigual distribució de la renda.

- Els avenços tecnològics permeten augmentar la productivitat.

Malthus no té en conte aquests factors.

• Ester Boserup: segons ella Malthus passa per alt l’efecte del’increment de la població sobre el canvi tecnològic. L’increment de la població te dos efectes en la producció: un es en el que se centra Malthus, la part negativa, que es que no hi ha prou recursos per tothom. Però la part positiva es que pot portar a buscar sistemes més efectius.

Al millorar les tecnologies la població pot augmentar, ja que no es trenca el sostre malthusià, sinó que es desplaça.Malthus no considera que quan la situació va malament la població intentarà produir més.

• Perquè els recursos no poden augmentar al mateix ritme que la població? D’una banda perquè l’activitat econòmica principal es l’agricultura i gairebé no hi ha serveis o industria. D’altra banda, la terra disponible es troba en una quantitat limitada.

Característiques de l’agricultura tradicional:tot procedeix de la terra(cultiu per aliments, guaret, pastures (carn, cuir...), bosc (fusta,etc.). Si destinem més superfície de terreny a augmentar algun d’aquests usos haurà de ser en detriment d’un dels altres. Per tant, com podem creixer?

Economies de base orgànica: interpretació en termes energètics. Es basen en l’aprofitament de l’energia tipus flux (que arriba de forma continua). Elsol es el principal proveïdor d’energia. Aquesta s’aprofita a través de:

- Biomassa vegetal: les plantes absorbeixen i transformen l’energia del sol i això ens permet obtenir aliments, fusta, alimentar bestiar...

- Energia inanimada: energia hidràulica i eòlica. No es pot emmagatzemar l’energia que no utilitzo. Encara que no molgui, la força del vent seguirà fent girar el molí...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lecturas De Historia Económica Mundial
  • Historia Economica Mundial
  • Historia economica mundial
  • Seminario de historia economica mundial
  • historia económica mundial
  • Història economica mundial (ADE)
  • Historia economica mundial. rondo cameron
  • Resumen historia economica mundial 1914-1930

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS