Historia Filosofia Primer Trimestre

Páginas: 69 (17061 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
FILOSOFIA. 1r Trimestre

Introducció. Els grecs.

Els grecs van inventar la filosofia. Els egipcis, romans, indis, xinesos, … eren llestos i eixerits però els grecs van inventor la filosofia. Tenien un gran coneixement teòric però en la pràctica es, sempre estaven barallant-se. Els romans sí que tenien un gran talent pràctic: organització política, dret, etc. i van deixar la filosofia per alsgrecs. Els grecs eren així per diverses raons:

- La religió grega no tenia uns dogmes estrictes, una casta que s’imposés, cadascú pensava el que li donava la gana al respecte i això donava molta llibertat, perquè si en una cultura s’imposa la religió, s’imposa també una manera de pensar (com per exemple els bramans o a Egipte i la India).

- La política grega era de ciutats estat,estats molt petitets i sempre barallats (normalment), només s’unien quan hi havia un enemic exterior, com per exemple els perses. Cada ciutat era independent, era lliure. A Xina això no passava, per exemple (emperadors, …) Això fa molt per al pensament racional, si no tens llibertat és difícil que es desenvolupi el pensament racional però als grecs tenia un camp abonat per a créixer, perquè perconvèncer, per lluitar, havien de donar bones raons.

- Contacte amb altres cultures. Algunes cultures antigues com la egípcia i la xinesa no volien saber res del món exterior. Per als grecs és impossible perquè Grècia era un país molt pobre i sec i necessariament havien de tenir contactes exteriors i van aprendre molt i tenien una visió molt més amplia del món, poses en dubte coses que xoquenamb la teva cultura i et dona que pensar i raonar. Els egipcis, tot el que no era egipci els sonava a salvatge. Van aprendre molt dels pobles sobretot: fenicis, poble navegador i comerciant del mediterrani, van aprendre l’escriptura, l’alfabet grec és un derivat del fenici. També van aprendre molt dels egipcis, gran part del contingut de la seva filosofia prové de la cultura egípcia.

- I,també, la manera de ser. Perquè els grecs eren així de xerraires i bocamolls, els agradava molt discutir, fins i tot en sentit esportiu, d’aquí provenen les Olimpíades. Competicions atlètiques, esportives, competicions oratòries també: tema i debatien, el públic escoltava i determinava qui guanyava.

Que entenien els grecs per filosofia? Com és possible que la filosofia es desenvolupés en elsgrecs, quines circumstàncies ho van fer possible? Els grecs entenien per filosofia: el coneixement racional de les coses, no mitològic, no qualsevol “cuento xino”. Les circumstàncies: religió, política, contacte amb altres cultures i manera de ser. (...)


L’escola Jònica. Els Jònics.

Les primeres escoles de la filosofia grega comencen a les seves colònies. LA primera escola de filosofia és laescola Jònica. Jònica perquè era a la regió de Jònia (actual costa del mar egeu de Turquia). La capital era Milet. Els jonis van ser els primers filòsofs de la Grècia antiga. El primer dels primers va ser Tales de Milet. Era un gran savi, teorema de Tales. Tales és una figura molt llegendària, un dels primers filòsofs i matemàtics. Es diu que un dia ell anava sempre mirant al cel i una nena va riured’ell dient que sempre estava distret mirant al cel. Ell es va “picar” i va treure un benefici pràctic de la burla de la nena, dels seus coneixements. Va llogar els molins quan no tocava i així per a quan tocava ja els tenia ell tots i aquesta noieta es va tenir que empassar les seves pròpies paraules. A l’escola jònica buscaven l’arkhé, que vol dir ‘principi’, d’aquí surt arcaic, arqueologia,etc. Principi en el sentit de temps o en el sentit de fonament. Ells ho entenien per el segon sentit. El fonament de la Physis, que vol dir ‘naturalesa’. Buscaven el principi o fonament de la naturalesa. Per naturalesa entenien una cosa viva, això de que la natura sigui també una cosa inerta és propi del pensament modern. Tales va fer la següent afirmació: el principi de la naturalesa és l’aigua....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apunts Historia Primer Trimestre
  • RESUMEN HISTORIA PRIMER TRIMESTRE
  • Filosofia Examen Parcial Primer Trimestre
  • filosofia primer trimestre
  • Primer Trimestre
  • Resumen De Historia Primer Trimestre
  • Primer Trimestre Filosofia 2º Bachillerato
  • Primer trimestre de embarazo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS