HISTORIA D'ESPANYA

Páginas: 19 (4623 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2014
TEMA 5: TRANSFORMACIONS AGRÀRIES I EXPANSIÓ INDUSTRIAL AL SEGLE XIX
Sintetitza:
a) Com es va realitzar a Espanya el procés de reforma agrària liberal? Quines particularitats presentava l’estructura de la propietat a Catalunya? A Espanya el procés de reforma agrària liberal es va produir al llarg de la primera meitat del segle XIX a través de l’abolició dels senyorius i dels dretsjurisdiccionals, i també per mitjà de la desamortització de la major part de les terres pertanyents a l’Església i als ajuntaments. Aquestes reformes van consolidar la propietat privada i van transformar la terra en una mercaderia que es podia comprar o vendre lliurement, però no va complir les expectatives de dur a terme una reforma agrària perquè, en general, els compradors no van ser qui van cultivar lesterres. Aquest procés de privatització va posar bona part de la terra de cultiu en mans d’individus que defensaven el règim liberal i que, per obtenir uns beneficis més grans, van posar els mitjans per incrementar la producció agrícola, destinada cada vegada més al mercat i no al consum. Tanmateix, aquesta expansió es va aconseguir sense millorar les tècniques ni els sistemes de producció, que vancontinuar endarrerits respecte a les innovacions que s’estaven imposant als països més avançats d’Europa. A Catalunya les peculiaritats respecte a les formes de propietat agrícola i als contractes de conreu eren determinades per tipus de contractes de llarg termini, que permetien al pagès l’apropiació d’una bona part del producte. Els tipus de contractes eren els següents: l’arrendament, cessiótemporal de la terra a un pagès a canvi d’una quantitat de diners anual; parceria, cessió temporal de la terra a canvi d’una renda anual en forma de productes o fruits; la masoveria, conreu de la terra d’una finca per part d’un pagès a canvi de treballar com a encarregat i de viure-hi i la rabassa morta: cessió d’una parcel·la per plantar-hi vinyes.
b) Quina evolució va seguir la població espanyolai la catalana al segle XIX en comparació de la dels països més industrialitzats d’Europa? A Espanya la població va augmentar durant el segle XIX, i va passar de 10,5 milions el 1797 a 18,5 el 1900. Això va ser conseqüència de: la desaparició d’algunes epidèmies, la millora de la dieta alimentària i l’expansió d’alguns cultius (panís, patata..). La taxa de creixement va ser, però, inferior a les dela major part dels països europeus, a causa de: una taxa de mortalitat més gran, en especial la infantil, una esperança de vida inferior (d’uns 35 anys davant els 45 de França i la Gran Bretanya) i els moviments migratoris principals del segle XIX a Espanya van ser: les migracions interiors: vora l’any 1860 es va iniciar l’èxode rural cap a les poblacions urbanes, on es concentrava l’activitatindustrial i les migracions transoceàniques: a les últimes dècades del segle XIX es va iniciar l’emigració a ultramar, en especial cap a Amèrica Llatina. Els focus d’emigració principals van ser Galícia, Astúries, Cantàbria i les Canàries, zones amb poques oportunitats de treball al camp.
c) Com es va produir la industrialització de Catalunya? Quins obstacles va trobar per a seu desenvolupament?Quines característiques presentava la indústria catalana? A Catalunya es va desenvolupar de manera especial el sector tèxtil. En una primera etapa, el tèxtil es va concentrar al litoral, prop dels ports on arribava el carbó necessari per fer funcionar la maquinària de vapor. La manca de carbó suficient per abastir la indústria catalana i l’elevat preu de les importacions de carbó es va resoldre ambl’ús d’energia hidràulica, amb la instal·lació de les filatures i els centres de producció tèxtil a les conques dels rius (Ter, Llobregat, Cardener, etc.). En aquestes àrees van proliferar les colònies, establiments industrials on s’hi concentraven les filatures i els telers juntament amb els habitatges dels treballadors dels filadors i teixidors.
d) Quina evolució va seguir a Espanya la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Exercicis Història d'Espanya
  • història d'Espanya, esquema
  • Història D'Espanya
  • Historia d'Espanya
  • història d'Espanya
  • Història D'Espanya
  • Dossier Història D'Espanya
  • Tema 1 Historia d'Espanya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS