Historia

Páginas: 5 (1221 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2013
1. Les arrels històriques d'Espanya
2.EL LLEGAT ROMÀ
2.1Els pobles preromans
La península Ibèrica es dividia en dues zones culturals diferents des de la primeria del segle V a.C. Els ibers a les costes est i sud, influïts pel contacte amb les colonitzacións púnica i grega, presentant característiques comunes, malgrat que mai construiren una unitat ètnica.La resta de la Península, habitada pels celtes, amb trets culturals comuns aportats per les migracions indoeuropees.
Els pobles ibers teníen una economia agrícola basada en els cereals, la vinya, l'olivera i conreaven plantes per a ús tèxtil (lli i espart). Els ibers del sud explotaven molt les mines i desenvoluparen una metal.lúrgia important, en la que es destaquen lafabricació d'armes i l'orfebreria. També elaboraven ceràmica i textils, i gràcies al comerç incluíren modena pròpia. Alguns pobles ibers desenvoluparen l'escriptura. Habitaven en poblats enmurallats en zones de fàcil defensa i la seva organització social es bazava en la tribu.
Els diferents grups de pobles celtes (asturs, càntabres, vascons, celtibers, lusitans...) habitaven a la Meseta i la costaatlàntica peninsular i tenien una economía rudimentària i autosuficient, amb un escás comerç. Els habitants desenvolupàren una agricultura basada en el conreu dels cereals, mentre que els pobladors del Sistema Central i del Sistema Ibèric eren ramaders. Elaboraven ceràmica i teixits i eren metal.lúrgics experts. S'assentaven en poblats situats a zones elevades i formats per cases circularsdistribuïdes de manera desordenada. La seva organització social era de tipus tribal, parlaven un idioma indoeuropeu i no coneixien l'escriptura.
2.2La conquesta romana
La conquesta romana de la Penínusla Ibèrica es realitzà en diferents etapes, interrompudes per períodes d'inactivitat bél.lica.La primera etapa (218-197 a.C.) produït durant la segona guerra púnica entre Roma i Cartago. Els romans, amb la finalitat d'impedir el pas cap a It'alia de l'exèrcit cartaginès, van enviar a la Península dos exèrcit que van desembarcar a Empòrion l'any 218 a.C. Duran 12 anys lluitàren contra els cartaginesos i els seus aliats hispans, i cap al197 a.C. aconseguíren expulsar els cartaginesos i dominar la costa mediterrànea i el sud peninsular.
La segona etapa (197- 133 a.C.) va dur la conquesta de la Meseta, caracteritzada per la resistència aferrisada que hi oposaren els pobles indígenes (sobretot lusitans i celtibers). Acabades aquestes guerres només van restar fora de poder romà les terres del nord. L'última etapa va tenir lloc alfinal del segle I (29-19 a.C.) van ser sotmeses les bel.licoses tribus de càntabres i àsturs, moment en què es va considerar finalitzada la conquesta de la Península.
2.3La romanització d'Hispània
La conquesta del territori suposà l'explotació de les terres, la implantació de les formes romanes d'organització social i la difusió de la seva religió, la seva cultura i els seus costums. Aques procésl'anomenam romanització. Quant finalitzà la conquesra d'Hispània, August la dividí en 3 provínices: la Baetica (amb capital a Còrdova), la Tarraconensis (amb capital a Tàrraco), i la Lusitània (amb capital a Emerita Augusta). Més tard s'hi crearen noves províncies: la Carthaginensis, la Gallaecia i la Baleàrica. Al capdavant d'aquestes províncies hi havía un governador de qui depenien un seguit defuncionaris encarregats de les qüestions administratives, jurídiques, militars i fiscals.
Roma imposà a Hispània les seves estructures econòmiques: la formació de latifundis, la propietat privada de la terra, la utilització de la mà d'obra esclava, la ciutat com a centre de producció i d'intercanvi de mercaderies i l'ús de la moneda. També s'assentà una estructura social basada en la formació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS