historia

Páginas: 7 (1641 palabras) Publicado: 10 de enero de 2015
CRISI, REPÚBLICA I GUERRA:
1. La Constitució de 1931
Principals trets d’aquesta constitució. Compara-la amb les del segle XIX.
Els trets més importants són, a diferència de les anteriors constitucions:
La declaració d’Espanya com a República; a les anteriors constitucions el rei juntament amb les Corts, articulava els artícles i podía dissoldre-les (cas de la constitución del 1831). A la del1845 la sobirania era compartida entre les Corts i el rei.
L’Estat espanyol no té religió oficial, és laic, a diferència de totes les anteriors on la reeligió oficial era la catòlica, per exemple la de 1812 “La Pepa”o la de 1876 on declara l’Estat com a catòlic i no es molestava ningú per les seves opinions però no estaven permeses les manifestacions públiques d’altres religions, com en el cas dela constitución del 1845 i es va restringir la llibertat d’expressió.
El reconeixement de que les diferents províncies amb característiques històriques, econòmiques i culturals comunes poguessin organitzar-se amb regions autònomes; això no existia a les constitucions anteriors.
Tots els espanyols són iguals davant la llei, no es reconeixen privilegis de cap tipus a diferència de altres en lesque per ser diputat s’havien de tenir certa capacitat econòmica.
Ensenyança primària obligatoria, gratuïta i laica i, a les altres constitucions, era catòlica.
Sufragi universal, és a dir, participació dels drets electorals per a tots sense distingir entre homes i dones. Podràn votar a partir dels 23 anys; a l’Estatut reial del 1834, per exemple, el sufragi era sencetari i masculí, no universali votava el 0’15% de la població.
Segons l’article 1, quin tipus d’Estat s’estableix?
S’estableix una República democràtica de treballadors de tota mena.
c) Què disposa la Constitució de 1931 en matèria religiosa? I pel que fa al sufragi?
Disposa que Espanya és un Estat sense religió oficial, és a dir, laic i hi ha llibertat de culte i; que l’Estat, les regions o les províncies no auxiliaràneconómicament a l’Esglèsia. Pel que fa al sufragi, trobem un sufragi universal on homes i dones a partir dels 23 anys podràn votar.
d) Com enfoca aquesta constitució al fet autonòmic?
Estableix que l’Estat espanyol està integrat per municipis mancomunats en províncies i en regions que es poden constituir en règims d’autonomia. Si una o vàries provincies limítrofes podràn fer-ho presentant unestatut que serà la llei básica i l’Estat espanyol la reconeixerà i l’ampararà.
e) Quins artícles fan referència a la separació dels tres poders? En qui recau el legislatiu?
L’artícle 51 diu que la potestat legislativa resideix en el poble mitjançant les Corts o el congrès dels diputats.
L’artícle 67 diu que el president de la República és el cap d’Estat.
L’artícle 86 diu que el consell deministres i els ministres constitueixen el govern, és a dir, el poder executiu.
L’artícle 94 diu que la justícia s’administra en nom de l’Estat, estableix justícia gratuïta per a qui no la pot pagar i els jutges estàn sotmesos a la llei, és a dir, el poder judicial.

2. Proclamació de la República catalana (14 abril de 1931):
a)Busca informació sobre Francesc Macià i redacta una composició amb elsseus principals trets biogràfics.
Francesc Macià va ser un polític i militar espanyol d’ideologia republicana e independentista i president de la Generalitat de Catalunya i un dels fundadora dels partits Estat Català i Esquerra Republicana de Catalunya. Va haver de sortir de la institució militar després de l’atac d’alguns oficials de l’exércit al seminari La Veu de Catalunya al 1905; van assaltarla impremta i aquest fet va portar a la creació de la Solidaritat Catalana on Macià va començar la seva activitat política.
b) Resumeix les idees principals del text.
Les principals idees del text és la proclamación de la República Catalana com a Estat integrant de la Federació Ibèrica, és a dir, l’autogovern de Catalunya i, Francesc Macià, d’acord amb el pacte de Sant Sebastià, assoleix el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS