Historias

Páginas: 6 (1256 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
UNITAT 5: ELS CANVIS SOCIALS. EL MOVIMENT OBRER.
1- ELS CANVIS SOCIALS: LA SOCIETAT INDUSTRIAL.
El pas de les societat preindustrials va provocar canvis en les formes de viure: en l’organització del treball, en la distribució dels essers humans en l’espai i en l’organització social de la producció.
A mitjan segle XIX, el triomf del liberalisme i de la industrialització es van desmantellar, lamajor part d’Europa, les estructures politiques i socials de l’Antic Règim. Va desaparèixer la vella societat estamentària basada en el privilegi i que va ser substituïda per una nova societat capitalista en la qual la riquesa anava a ser el criteri principal de diferenciació social.
No va resultar estrany de forma immediata el canvi radical en les elits del poder i dels diners. La figura delburgés emprenedor, del gran empresari de la indústria i de la Banca no constituirà la figura dominant de la societat liberal i industrial.
Les nous elits del segle XIX i principi del segle XX no es redueixen a aquesta categoria social. Tot Europa va pedre l’hegemonia política i econòmica però van mantindre la seua riquesa, basada en la propietat de la terra i en la influencia política en elsaparells del poder de l’estat liberal. Les noves elits europees es nodrien tant de les velles nobleses terratinents com de les grans homes de negocis i també d’unes heterogènies classes mitjanes de fabricants.
Tampoc no se sosté l’altra imatge tradicional d’un proletariat com a grup social dominant. Entre el 1850 i el 1870 els assalariats de les fàbriques eren un sector minoritari.
2- LES CONDICIONSDE VIDA DE LES CLASSES TREBALLADORES.
A la Gran Bretanya en el segle XX i a d’altres països europeus com Bèlgica, França i Alemanya paral·lelament a les transformacions econòmiques de la Revolució Industrial, es produeix importants canvis socials. Les conseqüències van ser el pas del sistema de producció de la manufactura al de la indústria mecanitzada. La introducció de la màquina, el procésproductiu es transforma i passa de l’artesanat a l’obrer assalariat.

La premisa del liberalisme econòmic que establia les relacions laborals al marge de l’Estat i les seues lleis col·locava l’obrer en una clara posició respecte del patró, qui fixava a l’horari del treball, el salari, l’acomiadament. Es configurava així, des del primer moment, una situació desigual que tenia unes conseqüènciesevidents.

Destaca en gran manera l’abús que es feia del treball dels xiquets i les dones, William Pitt es mostrava partidari del treball dels xiquets, amb un horari laboral que oscil·lava entre les 14 i 16 hores. A la resta de països que s’industrialitzarien més tard, el panorama no era molt diferent. La situació de la classe obrera a França és un dels clars precedents de les revolucions de 1830i1848.

Una altra de les conseqüències inherents a la industrialització va ser el gran transvasament de població de les zones rurals a les urbanes. El creixement urbà va donar lloc a canvis essencials en l’estructura de les ciutats, converteixen en el símbol del capitalisme. En el segle XIX les famílies obreres habitaven amuntegades en sotans i barraques sense les mínimes condicions sanitàries.En el caràcter existia una clara separació de barris burgesos i obrers, era inquietant. La policia considerava aquestos treballadors com a grups perillosos.
La necessitat d’educació de les masses treballadores era més evident pel contrast que oferien amb els comerciants i industrial que s’havien format a les universitat. El 1807, el projecte de llei presentat al Parlament britànic per a crearescoles primàries va ser rebutjat per la Cambra de Lords, perquè els portaria a menysprear la seua condició i a reflexionar sobre la seua situació.

El 1796 es va sol·licitar a la Gran Bretanya una legislació laboral, petició que va donar com a resultat la Llei de Fàbriques del 1802, obligava a adoptar mesures en favor de la higiene i les condicions de treball, sobretot en els xiquets, s’havia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La historia de la historia
  • historia de la historia
  • Historia de la historia
  • La historia de la Historia
  • la historia de la historia
  • historia de la historia
  • el historiador y la historia
  • Historia de la no historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS