Iconografia Medieval

Páginas: 8 (1840 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2011
Ivette Garcia Secall

Història de l’art I
GHAU1

L’ART I L’HOME René Huyghe

... explicar històricament, psicològicament, com es manifesta aquesta activitat que és l’art, com treu la seva matèria del que li ofereix la seva època, (...) com obeeix a belles costums (...) tot això només són camins d’aproximació. El resultat es percep, s’agrada. Al lector li correspon fer-ho contemplant lesimatges d’aquesta obra. No hi ha cap altre mitjà. René Huyghe. L’Art i l’Home. 1965 1. Introducció L’objectiu de René Huyghe en el llibre L’Art i l’Home és fer un anàlisi de la naturalesa, funció i paper de l’art a la vida de l’home. En el text introductori ens deixa clar que l’art és essencial per l’home i per tant per les societats, les dues coses són indissociables. L’home crea l’art però l’arttambé influeix en la vida de l’home. L’art és el que diferencia a l’home de l’animal. Al tenir la facultat d’escollir què vol, l’home ha de jutjar què és bo i què es dolent així com també què es bonic i que és lleig. D’aquesta manera, la moral plana sobre els actes i l’art sobre les creacions. La història de l’art respon a l’afany de l’home de conèixer el que ha sigut, el que és i el que pot ser,així com el de buscar la qualitat, la bellesa en art. Però segons Ernst Gombrich (1909- 2001), “varien molt els gustos i criteris sobre la bellesa”1 de fet, no hi ha cap motiu lícit que fa que agradi o no una obra d’art. En aquest text, que correspon a la introducció del llibre l’Art i l’Home Huyghe en primer lloc analitza la influència de l’art en els homes i societats i a l’inrevés, estableixquin és el lligam entre l’art i la història. Més endavant ens apunta les fonts i la evolució de les formes artístiques i els determinants de les obres d’art, per acabar intentant explicar la relació entre art i bellesa.

2. Influència de l’art en els homes i societats Tot i que molts autors han caigut en aquest error, segons Huyghe, la història de l’art no té una dependència simple amb la històriageneral. Per Hipòlit Taine (1828-1893) “les grans obres estan condicionades per factors interns (facultats personals de l’artista) i per factors externs entre ells el sòl, el clima, la raça, el moment i el medi”2. Huyghe considera que aquesta teoria es falsa per voler ser massa absoluta ja que per ell hi ha molts més elements que influeixen en una obra.
1 2

GOMBRICH, Ernst H. Historia delArte. 1990. TAINE, Hipólito. Filosofia del arte. 200.

Segons Huyghe, caure en les doctrines de Taine pot portar a veure reflectit un aspecte de la realitat però no tota la realitat. Tot i així és innegable la influència que té la història sobre l’art i a l’inrevés. Quan en una determinada època es crea art es fa segons la concepció del món d’aquella època. Tot i així cal notar que quan una obrad’art és permanent aquesta pren realitat i fa que els contemporanis li donin tanta credibilitat com a la realitat mateixa. Aquest és el cas, per exemple, de les representacions de déus al llarg de la història. A partir del moment que es fa efectiva la representació ja tenim les faccions d’un déu que fins llavors només existia a les mentalitats de cada individu. D’aquí que els poders religiosos deseguida van voler controlar el poder de les imatges. Un exemple d’això el trobem en la pintura de Sant Mateu pinada per Caravaggio refusada (imatge 1) per l’església en la seva primera versió per considerar que faltava el respecte al sant ja que representava a Sant Mateu com un ancià jornaler escrivint un evangeli. Finalment Caravaggio va representar a Sant Mateu i a l’àngel seguint les idees de laèpoca de com havien de representar-se els sants i els àngels (imatge 2)

Imatge 1

Imatge 2

Amb això veiem, que a més de la història, en l’art també hi intervenen els efectes psicològics, individuals i sobretot col·lectius. La creació artística és un procés mental per tant, és reflex de la seva psicologia. L’art reflecteix la manera de vibrar de l’home i la seva manera de concebre la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Representaciones Musicales En La Iconografía Medieval
  • Iconografia medieval
  • Iconografia cristiana medieval
  • iconografia
  • Iconografia
  • Iconografia
  • Iconografia
  • Iconografía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS