Identitat Social. Pobresa i Exclusió

Páginas: 9 (2116 palabras) Publicado: 13 de abril de 2012
PAC 2
Psicologia Social:

La identitat social. Pobresa, exclusió i identitat social.
















Aula 1
Fonaments psicosocials del comportament humà.

1.- Segons la Teoria de la Categorització Social de Tajfel, la nostra identitat es configura en un espai social, submergida en un seguit de relacions interpersonals, normes i valors simbòlics que actuen com a referènciaper a interpretar la realitat que ens envolta. Aquest exercici permet definir un conjunt de categories grupals entre les quals s'insereix la nostra identitat.
A partir de la lectura realitzada de l'article de Pizzo, M.; et al. (2006), respon a les següents qüestions:
Seguint la teoria de la Categorització Social, a través de quins processos els nens i nenes subjectes de la recerca identifiquenla categoria social pobre? Quins factors s'atribueixen al nivell socioeconòmic dels nens i nenes que apareixen en les fotografies?

A partir del procés de socialització els nens “rics” concebeixen una identitat social com a efecte de la categorització social que han fet a partir del que han percebut de les fotografies que els hi han mostrat. El procés psicosocial que segueixen els nens és elde comparació, categorització i finalment identificació. A partir de la percepció del nen, com ell veu a les persones i com es veu ell, fa la pertinença d’aquestes en grups. Arrel de l'entorn on han crescut i que els ha rodejat, s'han anat creant un autoconcepte, sentint-se inscrits en un determinat grup. Del procés psicològic d'ordenació en categories sorgeix la comparació social i d'aquí ladiferenciació o identificació, creant el seu endogrup particular versus els nens pobres de les fotos que conformen l'exogrup. De l'estudi se'n desprèn que per aquests nens els pobres són aquells que consideren que no poden accedir a l'educació com ells.
Però en l’estudi també queda reflectit alguns dels factors que influeixen en el nivell socioeconòmic per categoritzar en ric o pobre, són elgènere, color de la pell, context, accions, etc.
Aquests són alguns dels factors que influeixen en la decisió dels nens en categoritzar “rics” o “pobres”.


Com influeix el nivell socioeconòmic dels nens i nenes subjectes d'estudi en la identificació de l'estatus dels nens i nenes observats en les fotografies? Creus que pot donar lloc a prejudicis i a una discriminació vers els nens i nenesapareguts en les fotografies?

Un dels efectes de la categorització és la creació exagerada de diferències entre persones de diferents categories. Així els nens rics cerquen les mateixes característiques a les fotos del seu propi endogrup, i totes les que en surten dels paràmetres que ells tenen com a propis ho atribueixen a l’exogrup. Un factor que influeix molt en aquesta diferencia de nivellés l’aparença física, l’estat d’ànim i la possessió d’objectes. Els nens pobres es caracteritzen com a bruts, roba vella i trencada, estan tristos, no van a l’escola,etc. en cavi els rics es caracteritzen com nets, roba nova, estan contents, van a l’escola,etc. Aquí trobem el que Tajfel anomena distintivitat social positiva, els nens rics miraran de sortir més ben parats que els pobres. Id'aquesta comparació pot derivar l'etnocentrisme per part dels nens rics en detriment dels nens pobres. Aquestes creences socials associades a una categoria grupal determinada provoquen prejudicis, justificats a vegades incoherentment, i que donen lloc a la discriminació. Un prejudici que apareix repetidament en les respostes dels nens és considerar que el grup pobre no té possibilitats d'estudiari accedir a l'educació. Aquesta creença podria derivar en un negatiu efecte Pigmalió sobre els nens pobres si el grup de nens rics fos el dominant en la societat que compartissin. Tot això està provocat per l’acció d’estereotipar, el procés de percepció, de significació i representació que fem de les persones i de la realitat que ens orienta a mantenir uns valors social que dominen....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Identitat social, identitat mobil
  • Etnicitat Mobilitzaci Social I L Exclusi Social2
  • Exclusio social
  • Psicología social. identitat social, identitat mobil
  • autoconcepte i identitat
  • Alfabetització I Exclusió Digital
  • Identitat, Diferència I Diversitat
  • Exclusió i alteritat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS