Introducció a la lingüística

Páginas: 6 (1325 palabras) Publicado: 22 de abril de 2014
Text “Introducció a la lingüística” de Jesús Tuson

1. Descriu el tema i les parts bàsiques del text.

Tema: El redreçament d’una llengua i la política lingüística

Podem dividir aquest text en tres parts:

La primera part comprendria des de la línea 1 fins a la 6, en aquestes línees es manifesta la introducció del tema al text. S’ esmenta els aspectes que s’han de tenir en compte per alredreçament d’una llengua amb la presència de persones expertes en Lingüística i en Sociolingüística.

La segona part del text comprendria des de la línea 7 fins a la línea 22, en aquestes línees encontrem el desenvolupament del text. Hi trobem la definició de la planificació lingüística en relació amb la varietat estàndard i els àmbits d’abastiment de la planificació ( gramàtica, diccionari).Per últim, la tercera part la trobem en el últim paràgraf del text. En aquest paràgraf trobem el paper fonamental que té la política lingüística en el redreçament d’una llengua així com la finalitat d’aquesta que serà l’extensió de l’ús en tots els àmbits socials.

2. Resumir el contingut del text amb una extensió màxima de 10 línies.

La normalització i la normativització depèn delsparlants així com de l’estat i la presència d’aquesta, per realitzar eixe treball es menester la presència de persones expertes en Lingüística i Sociolingüística. La planificació lingüística consta d’un munt d’aspectes per a normativitzar una llengua i s’ha de tenir en compte tots els factors relacionats amb els dialectes i els registres. L’abastiment de la planificació lingüística és extensa, des del’oral fins al registre escrit per establir criteris generals recollits en diccionaris i en la gramàtica amb l’autoritat que les instàncies científiques li atorguen.
Tot açò es portarà a terme amb l’ajuda de la política lingüística que faja complir la finalitat d’aquesta i és, sobretot, l’extensió de l’ús en tots els sector socials.

3. Identificar la tipologia textual especificant els tretscorresponents que apareixen al text.

Respecte a la tipologia textual d’aquest text és merament expositiva ja que té com a finalitat explicar i fer entendre idees o conceptes per tal d’adquirir coneixements nous, en aquest cas, sobre la lingüística.

Així vegem que per a organitzar el text utilitza una estructura de descripció ja que al redreçament de la llengua i la política lingüística es vandescrivint els passos així com els aspectes essencials per a complir la finalitat primordial d’aquesta.

Trobem com a trets característics els següents: en relació amb els trets lèxics hi trobem lèxic denotatiu com “llengua” (l.1) “registres” (l.9) “dialectes” (l.14) “estàndard” (l.18) així com tecnicismes relacionats amb els nivells del sistema com son “fonològic” “morfològic” “sintàctic” “lèxic”(l.5). També la presència de substantius abstractes com “normalització” (.25).
En relació amb els trets morfosintàctics hi apareix l’ús del present d’indicatiu “té” (l.7) “implica” (l.8) però el tret més destacat en aquest grup és l’impersonalització per a reforçar el valor general de l’afirmació al text, com per exemple: “La planificació té com a comesa principal la confecció del corpusplaning” (l.7).
Finalment referent als trets textuals trobem marcadors discursius com “en primer lloc” (l.2) i “en general” (l.29)

4. Identificar el registre( formal/informal) i la varietat geogràfica especificant els trets corresponents que hi apareixen al text.

La variació diafàsica, estudia les formes que adopta el discurs lingüístic en una situació d’ús, en aquest text utilitza un registreformal ja que aquest s’empra quan cal parlar de temes especialitzats, com en aquest text sobre la lingüística.

Respecte a la variació lingüística que estudia les característiques de la llengua des d’un punt de vista territorial, podem afirmar que aquest text correspon al bloc oriental. Aquesta afirmació es pot evidenciar mitjançant alguns trets característics que hi trobem. Entre els trets...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • introduccio
  • Introducci
  • introduccio
  • INTRODUCCIO
  • introduccio
  • Introducció
  • Linguistica
  • Linguistica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS