KANT ARISTOTIL

Páginas: 3 (527 palabras) Publicado: 28 de abril de 2015
TEORIA D’ARISTÒTIL I KANT


Aquests dos filòsofs van proposar teories molt diferents alhora de fonamentar la moral i per justificar la validesa d’una norma.

Per una banda, la teoria d’Aristòtil eramaterial, és a dir, ens aporta el contingut de les normes morals. Segons aquesta teoria, l’ètica ens ha de dir que s’ha de fer per arribar a assolir una finalitat (la felicitat). Per tant, Aristòtildefensa que per arribar a assolir l’acció correcta, em de calcular el terme mig (relatiu, perque depén de la situació) fugint dels extrems (els excesos i els defectes), per arribar a l’equilibri.Segons el filòsof, les persones que arriben a la felicitat decideixen de forma equilibrada. Les etiques materials segueixen l’imperatiu hipotètic: “Si vols X, fes Y”. Aquest imperatiu només té validesacom a mitjà per aconsseguir una finalitat. Per exemple, l’imperatiu “Fes exercisi” no té cap sentit si la nostra finalitat no és estar sa. Les normes morals, per tant, venen imposades desde fora (per lanatura, Déu, autoritat...). Així deim que aquesta teoria és heterònoma. De la mateixa manera, aquesta és teleològica, ja que creu que una acció és correcta si s’en deriven bones conseqüències que ensapropen a la nostra finalitat (felicitat). Per últim, és cognitivista, ja que creu que és possible conèixer racionalment la validesa d’una norma moral.

Per una altra banda, Kant va ser un filòsofque va defensar una ètica formal. L’ètica formal és un sistema que considera que la moral no ha de donar el contingut de les normes sinó només la forma que aquesta han de tenir. Kant considerava quel’ètica formal havia de ser universal i garantir l’autonomia moral; és a dir, s’havia de poder aplicar a tota la població i havia de ser el resultat d’una desició racional lliure de les persones. Segons elfilòsof, mitjançant la raó, totes les persones arribariem a les mateixes conclusions pel que fa a les normes morals. Aquesta ètica s’expressa mitjançant l’imperatiu categòric: “Actua de manera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kant I Aristòtil
  • Aristòtil
  • aristotil
  • Aristotil
  • aristotil
  • aristotil
  • aristòtil
  • Aristotil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS