kenjgkej

Páginas: 19 (4621 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014
L’evidència de la desigualtat

Què és la desigualtat social?

La desigualtat social és el resultat d’un accés no equilibrat, desigual, a recursos i posicions socialment valorats. S’inclouen recursos materials (diners, inversions, patrimonis...) així com recursos immaterials, de tipus més simbòlic, com l’accés al prestigi o al poder.
Ex: El capellà d’un poble pot no tenir molts patrimonis nimolts diners (recursos materials) però té molt prestigi e influeix en la comunitat (recursos simbòlics)

El poder és la capacitat per prendre decisions que afecten a altres persones independentment de la voluntat d’aquestes altres persones.

En quant a les posicions, ens referim tant a posicions econòmiques com laborals. Quin càrrec ocupem en la societat (picapedrer o executiu d’unamultinacional). Encara que quan parlem de desigualtat no hem de fixar-nos únicament en els aspectes socioeconòmics, ja que també intervenen altres aspectes, com les institucions (església, escola, empresa...).

En les societats capitalistes pareix que els recursos que determinen la desigualtat és l’accés a recursos materials. Això succeeix en les societats materialistes però no es pot generalitzar ja queno en tots els països del món impera aquest tipus de sistema econòmic.
Ex: En les ètnies o països del tercer món la desigualtat s’amida per altres factors.

Mapa de les desigualtats

Podem trobar tres dimensions en quant a les desigualtats:
-ECONOMIA: Posicions que donen accés a recursos materials o econòmics.
-PODER: Posicions que donen accés a poder. (Tenir poder és tenir la capacitatde prendre decisions que afecten a un grup de persones independentment de la voluntat d’aquestes).
-ESTATUS: Posicions que donen accés a un estatus social. (L’estatus és la “consideració” que tenen els altres de nosaltres).




Aquestes tres dimensions es condicionen entre elles. Qui té poder pot accedir a recursos econòmics de prestigi, o viceversa.

Conceptes i comentaris importantsMentre que la desigualtat fa referència a l'explicat en l'anterior mapa de poder, les diferències són característiques individuals (sovint naturals o biològiques) que es poden fer servir o no per justificar les desigualtats.
La desigualtat és una característica universal. Totes les societats tenen algun tipus de desigualtat.
Així doncs, la desigualtat és universal i està present en totes lessocietats humanes, però això no significa que sigui “natural”, sinó que és un fet social. És social perquè en cada societat s’ha donat de formes diferents. Una desigualtat sol mantenir-se en una societat quan aquesta és acceptada per les persones que la pateixen mitjançant normes, valors, ideologies, etc. que legitimen la desigualtat. És a dir, cap desigualtat es mantén en el temps si no té un sistema delegitimació.

Desigualtat i injustícia
Desigualtat i injustícia són dos conceptes que sovint estan relacionats i donen lloc a un concepte que s’anomena igualtat/desigualtat d’oportunitats. La igualtat d’oportunitats ve condicionada, tanmateix, pels recursos dels que es disposa i de la situació inicial de cadascú (pel que fa a renta familiar o altres conceptes, per exemple).

Col·lectius idesigualtats socials
Cal tenir en compte que en l’estudi de les desigualtats pel que fa aquesta assignatura ens centrarem en col·lectius determinats (ex: dones immigrants, assalariats, persones amb uns ingressos X, etc.) i mai o gairebé mai de persones concretes.
Des d’una altra perspectiva podem dir que les diferències socials són configuradores de grups socials i estructuradores de la societatpel que fa a la creació d’aquests grups.
Ex: si ens referim al col·lectiu de dones immigrants tenim en compte la seva desigualtat respecte a un altre grup.
El conjunt de les desigualtats socials defineix un “nosaltres” i un “ells”. (nosaltres, els treballadors, i ells, els empresaris). Sovint aquestes diferències de grups evolucionen fins a formar infraestructures o institucions pròpies de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS