La constitució del 1931

Páginas: 5 (1191 palabras) Publicado: 30 de marzo de 2013

1. Descriu el tipus de font i digueu de què tracta.
Aquesta és una font primària que ens explica diferents articles de les disposicions generals de la constitució espanyola de 1931 traduïdes al castellà.

2. Digueu quin és el context històric de la data que proporciona la font.
La constitució del 1931
El juny de 1931 el govern va fer les eleccions a les corts constituents. Aquestes cortsestaven formades per gent d’esquerra (republicans i socialistes). Les corts van nombrar una comissió presidida per Luís Jiménez de Asúa. La Constitució va ser aprovada el 9 de desembre del 1931 amb 368 vots a favor i l’abstenció dels partits de la dreta. Tenia un caràcter idealista, democràtic i progressista que va ser resultant de la cort entre socialistes i petita burgesia. No va ser reconegudani pels conservadors ni pels anarquistes. Els anarquistes van acusar a la Constitució per veure preferència en la burgesia. La Constitució contemplava una presidència a la República i un govern que seria l’executiu. La presidència seria escollida cada 6 anys. Aquest president seria escollit pel congrés dels diputats i per comprovisaris triats per sufragi universal. Una vegada que es tingués elpresident, aquest triaria el cap de govern, rectificat pel congrés.
El president podia: dissoldre les corts, convocar eleccions, retornar lleis al congrés i governar per decret excepcionalment.
El congrés dels diputats el podia fer dimitir si s’extralimitava. El consell de ministres podia elaborar projectes de llei i enviar-los al congrés, i a més podia dictar decrets.
El poder judicial establiala unitat jurisdiccional i la gratuïtat dels procediments judicials. També la independència de la judicatura (l’executiu no influeix en les decisions polítiques). Es van crear els jurats amb representació popular. I es van crear els tribunals de garanties constitucionals.
El parlament era unicameral (senat). Difícil de controlar, i tindria molt poder per contradir les lleis electorals; cosa quefarà oscil·lar entre dretes i esquerres, en contra la realitat espanyola. La Constitució també contemplava la separació d’ Estat- Església. Va sotmetre als religiosos a la llei. Proclamà que Espanya era un país laic (que permetia la religió). La Constitució incloïa també una àmplia declaració de drets i llibertats i mostrava una gran preocupació pels temes socials. Garantia la igualtat absolutadavant la llei, l’ educació, el treball i la no-discriminació per raons d’origen, de sexe o de riquesa. Establia el vot des dels 23 anys i, per primera vegada, concedia el sufragi a les dones. També reconeixia la facultat del govern per expropiar béns d’utilitat social i definia el treball com una obligació social. L’Estat estava obligat a estendre la cultura per tot el país. La Constituciócontemplava el règim d’ autonomies. Va posar límit a la propietat privada, sotmesa als interessos de l’economia del país. De manera que la nacionalització va quedar oberta (amb multa), i es van nacionalitzar els serveis i els sectors productius. No va aconseguir el consens de totes les forces polítiques. Les dretes es van manifestar en contra de la laïcitat i de la descentralització de l’Estat. L’aprovaciódels articles de la Constitució que feien referència a la religió va provocar la dimissió dels polítics catòlics del govern, raó per la qual Manuel Azaña va passar a dirigir el govern i Niceto Alcalá Zamora la presidència de la República.

3. Comenteu el contingut de la font.
El contingut de la Constitució espanyola del 1931 té les següents característiques:
- República democràtica.
- L'Estates configurava de manera integral, però acceptava la possibilitat de constituir governs autònoms en algunes regions.
- Sobirania popular.
- Sufragi universal masculí.
- Estat aconfessional: punt que comporta un debat intens en el moment de la seva redacció, perquè els diferents partits polítics no es posaven d'acord.
- Parlament unicameral (congrés dels diputats).
- Possibilitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Constitució 1931
  • CONSTITUCIO DE 1931
  • An Lisis Texto CONSTITUCI N DE 1931
  • Constituci n 1931 1
  • 1931
  • Constitucio
  • constitucio
  • La constitució

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS