La Immigració

Páginas: 13 (3154 palabras) Publicado: 28 de junio de 2012
2. La immigració

2.1 Definició

El terme de migració es refereix al moviment d’éssers humans d’un país o territori cap un altre. Les persones que deixen el seu país per a anar a un altre són els anomenats emigrants, mentre que els estrangers que arriben a un país s’anomenen immigrants. Per tant, més específicament, el fenomen d’immigració es defineix com l’entrada i arrelament d’una personaa un país o regió el qual no és el d’origen.
No obstant, no el qualificatiu d’immigrant no s’aplica a totes aquelles persones que hagin abandonat un territori per tal d’instal·lar-se a un altre, sinó a aquelles que han fet aquest desplaçament en unes condicions precàries, amb el fi d’ocupar els espais inferiors del sistema social que els acull. (Delgado, 1999) Amb l’expressió “immigrant” esconstrueix una única categoria i se li assigna unes característiques. Aquesta categoria es veu reforçada pels mitjans de comunicació i inclús pels responsables polítics. D’aquesta manera, es traça una frontera entre els immigrants i els autòctons, justificada en una noció exclusivista de ciutadania en quant a la possessió de drets polítics i econòmics.

2.2 Causes de la immigració

El fenomende la immigració és un fenomen existent des de temps immemorables el qual al llarg de la historia s’ha donat en diferents formes. Així, el fenomen migratori pot ser de tipus interior o internacional, de forma temporal o permanents. Tradicionalment, la immigració havia estat causada per les condicions polítiques i econòmiques del país d’origen, així com els conflictes bèl·lics i els desastresnaturals. Les causes per les quals una persona abandona el seu país per a dirigir-se cap a un altre, també poden ser molt diverses; aquestes principalment són la falta d’oportunitats laborals al país d’origen, la voluntat de tenir una millor feina, així com per raons polítiques i religioses, la busca d’una millor qualitat de vida, per raons de reagrupament, i per raons del cost de manteniment de lavida al país d’origen.

Falta de oportunidades de trabajo En busca de mejores condiciones laborales Motivos políticos Motivos religiosos En busca de una mejor calidad de vida Motivos de reagrupamiento familiar Coste de la vida
Nº inmigrantes 1.054.197 1.765.002 137.316 17.737 1.810.838 1.451.950 649.456
Taula 1: Inmigrantes según motivos de traslado a España. Instituto Nacional deEstadística de España. (2011). Encuesta Nacional de Inmigrantes. Resultados a nivel nacional. Año 2007. Inmigrantes según motivos de traslado a España. http://www.ine.es/jaxi/tabla.do.

A partir de l’anterior taula observem que la principal raó per la qual els immigrants arriben a Espanya és la d’obtenir una major qualitat de vida, seguida pel desig de trobar millors oportunitats de feina que lesexistents al país d’origen.

2.3 Característiques de la immigració a Espanya

Encara que l’arriba i la presència d’immigració al contenent europeu no és un fenomen nou, el procés migratori experimentat per Espanya durant els últims anys presenta característiques singulars. Primerament cal destacar l’extraordinari volum i intensitat del flux migratori amb destí a Espanya, i el fort augment de lapoblació estrangera resident, particularment al llarg de la ultima dècada. Espanya ha passat de ser un país d’emigració a convertir-se en un país d’acollida d’immigració. Segons les dades del Padró Municipal d’Habitants, al gener de l’any 2001 hi havia a Espanya 1,3 milions de residents de nacionalitat estrangera, sobre una població total de 41,1 milions d’habitants. Deu anys més tard, aquestaxifra ha augmentat fins a estar a prop dels 7 milions d’estrangers residents respecte d’una població total de 47,1 milions. Així, en la darrera dècada, els residents estrangers han passat a representar un 2,28% de la població a constituir un 12,17% de la població total espanyola.
Gràfica 1: Gràfica 1: Evolución del número de extranjeros residentes y de las autoritzacions de residencia. (2010)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Immigració
  • Immigració Educació En El Lleure
  • Qu comporta la immigraci
  • Immigració Als Anys 60
  • Treball immigracio piel quemada
  • Pla projecte immigració
  • La immigració a espanya
  • Questionari Immigracio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS