La salut en E.F.

Páginas: 13 (3037 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
1. HÀBITS SALUDABLES I QUALITAT DE VIDA COM A OBJECTIUS EN E.F. ESCOLAR
La salut actualment es planteja ja no sols com una lluita contra la malaltia sinó més com una concepció en la que interactuen tots els elements del medi social on es desenvolupa l’individu.
Per tant, ja no és considerada una qüestió merament metge, sinó que passa a convertir-se en un element interdisciplinari. Varis autorsestan d’acord amb aquesta nova interpretació del terme salut i remarquen les dimensions socials, físiques, emocionals, espirituals i psicològiques que aporta el concepte. Entre els factors que intervenen en la salut podem destacar l’estil de vida, el medi extern, la genètica i el sistema sanitari.
La salut té una sèrie de característiques com son la subjectivitat, la relativitat, el dinamisme ila interdisciplinarietat. Al llarg de la història, la salut ha passat de ser considerada com una simple qüestió de signes patològics i evidències clíniques a demostrar un interès pel diàleg amb el malalt i considerar-lo part activa del tractament de la malaltia.
La salut la podem considerar des de varis punts de vista, per tant podem xerrar de varis tipus de salut:
Salut física: funcionamentdels òrgans
Salut mental: funcionament de processos mentals
Salut individual: estat de salut física o mental
Salut col·lectiva: salut en un grup social
Salut ambiental: estat dels elements de la naturalesa
Un terme molt relacionat amb la salut és el de estil de vida, que es podrien definir com les pautes i hàbits conductuals quotidians d’una persona. Els estils de vida engloben moltes variablesque fan que aquest estil de vida sigui saludable o no saludable. Adoptar aquests estils de vida farà que podem parlar de bona o dolenta qualitat de vida.
Els elements més influents a tenir en compte en la qualitat de vida són: salut, alimentació adequada, educació, ocupació, condicions laborals, seguretat social, drets humans... Tots aquests elements els podem ajuntar en quatre gran grups:seguretat personal, ambient físic, ambient social i ambient psíquic.
En ambients escolars, els hàbits saludables més importants són: l’alimentació equilibrada, pràctica del exercici físic freqüent, descansos i esforços adequats, postures escolars i higiene personal. Podem entendre que la promoció de l’exercici físic pot servir per promoure altres hàbits saludables de vida, per tant, des de L’EducacióFísica com una matèria promotora de la salut ha de donar cobertura a les necessitats fisiològiques, de seguretat, de pertinència, d’estimació i d’autorealització.




2. EDUCACIÓ FÍSICA PER A LA SALUT DES DE L’E.F.
La integració de la salut en els centres escolars respon a una demanda generada des de les grans ciutats on els problemes de salubritat i les malalties estaven avançant molt deterreny. Per tant, es proposa un moviment higienista que vol intentar millorar aquestes condicions de salubritat i comença a establir controls i a millorar les condicions higièniques de les escoles i dels escolars. A part d’aquest àmbit més higiènic també hem d’afegir el de promoure uns correctes hàbits posturals i l’exercici físic, que són els tres pilars de l’educació física a l’escola.
Amb laLOGSE la salut es va integrar plenament dins l’àmbit escolar sorgint el terme educació per a la salut que té com a objectiu principal generar hàbits bàsics per a la defensa i promoció de la salut individual i col·lectiva. Les cinc orientacions que els països han de promoure per la societat en matèria de salut trobam:
Promoure la responsabilitat social per a la salut
Incrementar les inversionsper el desenvolupament de la salut
Promoure la col·laboració per a la promoció de la salut
Incrementar la capacitat de la comunitat i el poder dels individus
Garantir infraestructures per a la promoció de la salut
La salut va començar a tenir importància dins els currículums d’E.F. a finals del S.XIX on es destacava el gran poder terapèutic de la gimnàstica. Avui en dia el tractament que se...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Salut
  • Salut
  • salut i salut pública
  • Salut laboral
  • Pla De Salut
  • Autonomia Y Salut
  • Salut Pública
  • La salut humana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS