Libros

Páginas: 25 (6133 palabras) Publicado: 18 de enero de 2013
1. Per què la benvinguda a un recurs, espai educatiu és important? Justifica la teva resposta.

El fet de realitzar una benvinguda a un espai educatiu mitjançant un recurs (dinàmiques grupals, reflexives, jocs, etc.) suposen una mena d’introducció per als usuaris a aquell espai educatiu concret.

La benvinguda té una intencionalitat d’ “acollir” a aquelles persones que formen part del grup ique són els protagonistes de l’acció educativa. És a dir, la benvinguda significa (en la majoria dels casos) una primera oportunitat per als usuaris de sentir-se incorporats als grup, donar-se a conèixer i conèixer als altres (procés d’acollida a l’espai educatiu). A més, també pot servir com a primer lligam o contacte amb l’Educador/a a l’hora de presentar-se, participar ell/a mateix a ladinàmica, fer comentaris inicials... pot haver-hi un apropament i, per suposat, l’Educador/a ha de tenir una gran capacitat d’empatia envers el seu grup, però sempre des de la més estricta professionalitat: ha de ser objectiu/va per a no jutjar als seus usuaris, però també s’ha de mantenir un element subjectiu per a que no perdi la pròpia singularitat que el fa “especial”.

Les dinàmiques de benvingudahan d’ésser preparades per l’Educador/a prèviament a la sessió on la durà a terme; no obstant, amb aquesta benvinguda, l’Educador/a també podrà analitzar el grup amb i pel qual haurà de treballar; la seva heterogeneïtat, les expectatives de cadascun dels integrants del grup, les possibilitats i limitacions, les habilitats i, fins i tot, les relació que hi ha entre els membres. Així doncs, també ésuna eina d’avaluació i de diagnosticar les necessitats i expectatives que té el grup per poder treballar en aquell espai educatiu adaptant-se a aquestes, saber quin és el seu potencial per tal d’exigir un determinat nivell i saber reconèixer també els seus límits.

Per exemple, la dinàmica de benvinguda a l’assignatura de Fonaments va consistir en escriure a una fulla en forma de fulla d’arbrequè era el que esperàvem d’aquesta assignatura en concret, explicar-ho a la resta de la classe



2. Quina és la teva imatge de didàctica de l’educació social? Relaciona-ho amb el que hem explicat a classe.

Des del meu punt de vista, la didàctica a l’àmbit de l’Educació Social es troba, principalment, a l’acompanyament als usuaris. Considero que la didàctica a l’Educació Social no tant had’inculcar uns determinats coneixements teòrics als usuaris, sinó més aviat ha de tenir la finalitat d’ajudar a desenvolupar el propi potencial d’aquests. És a dir, l’Educador/a ha de donar eines per a que l’usuari reflexioni i avanci. Al cap i a la fi, educar ha d’implicar una millora, un canvi significatiu de l’educand; l’Educador/a ha d’aconseguir això precisament amb el seu usuari. Per això,l’educand ha de ser el subjecte actiu i no pas passiu, doncs el protagonista de l’acció educativa és el propi subjecte (arkhé).

Els tres pilars els quals intenta fomentar l’educació són el saber (fets, conceptes i coneixements concrets), el saber fer i el saber ser (valors morals i ètics). L’Educació Social se centra en els dos últims, doncs intenta que els usuaris assoleixin una sèrie de valorsper tal de formar part activament de la societat.

Com a Educadors/es, s’assoleixen aquests objectius mitjançant estratègies educatives que donin lloc a la reflexió i al foment de les habilitats necessàries per a la reinserció o, en altres casos, a les competències requerides a l’hora d’educar a adults. La didàctica no és només saber quin mètode aplicar en cada cas, sinó per què aquest i no pasaltre.

Per a ésser educat, es necessita un compromís, responsabilitat i una certa motivació per part de l’educand, doncs sinó l’acció educativa servirà de ben poc. Per aquest motiu, a l’assignatura de Fonaments, se’ns ha demanat que signem un contracte de compromís amb allò que ens proposem fer a l’assignatura, és una manera d’establir un compromís més visible i més fort al tenir-lo...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Libro libro
  • Libros
  • Libro
  • Libros
  • Libros
  • Libros
  • Libros
  • Libros

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS