Literatura catalana historia dun soldat

Páginas: 7 (1604 palabras) Publicado: 22 de enero de 2015
Història del soldat

Això era i no era
quan naixia la Primavera.
Ai-do, ai-do,
trompeta de Borbó.

La tarda del dissabte
m'enamoro a la plaça.
La nit del diumenge,
a la cantonada.
El dilluns, a la fira.
El dimarts, a l'hostal!...
Febres de maig
duren tot l'any!

Quan toquen bota-selles,
el diumenge de matí,
totes volen anar amb mi.
Ai, Amor, jo no partiria!
Tarara, tarara ri,amor he de partir.

Avui ja no és avui.
Ahir no era ahir...
El cul del meu cavall
només veureu de mi,
ai, els marits!
Camins d'Igualada,
camins de Fraga,
les esperances.

Per l'Ascensió,
cortines al balcó.
Ai-do, ai-do,
trompeta de Borbó.







Història del soldat
1)Parafrasseig del poema.

El poema de Pòrcel narra el dia a dia amorós d’un militar, en el qual fa unaenumeració de les diverses noies de les quals s’enamora constantment.
En la primera estrofa, introduïda amb la paradoxa “això era i no era”, ambienta el lloc de l’acció en un lloc atemporal, irreal, i ho confirma quan diu “naixia la Primavera”, que pot referir-se o bé als inicis més preexistents o simplement a quelcom impossible de situar en un marc temporal. A més, aquesta frase també serveix perrelacionar la primera estrofa amb la infància i primers anys de vida, tot al·ludint el verb “nèixer”.
En la segona estrofa, més extensa que la primera però més curta que la tercera (establint un paral·lelisme amb les etapes de la vida infància-joventut-maduresa), es tracten un conjunt de dies de forma consecutiva que dóna aspecte de rutina i reiteració, utilitzant verbs en present d’indicatiu quedenoten certa repetició d’aquestes accions preses com a hàbit. Aquesta rutina consisteix en cada dia sortir  a diferents llocs i enamorar-se de diverses noies en llocs diferents:la plaça, la cantonada, la fira, l’hostal. Amb la frase “febres de maig duren tot l’any” és refereix al fervor de l’enamorament efímer juvenil.
En la tercera estrofa, la veu poètica desperta el diumenge pel matí desprésd’haver passat la nit amb noies diferents cada cop, que el desitgen “totes volen anar amb mi”, i ell ha de partir per no ser enxampat pels marits, a qui compadeix i en certa mesura satiritza “el cul del meu cavall , només veureu de mi, ai els marits!”
En la quarta estrofa de només tres versos, la veu poètica assenyala els diversos camins que ara emprendrà per conèixer altres dones, a les queespera “amb esperança”
Per últim, en la darrera estrofa, ja es parla d’Ascensió, fer realitat aquests camins iniciats, i per tant trobar uns nous amors amb els que complaure’s.

2)Relació del poema amb el llibre el qual pertany.

Imitació del foc és un poemari pòstum de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, fou publicat el 1938 a Barcelona per les Edicions de la Residència d'Estudiants.
El llibre és comun calidoscopi, ja que conté poemes neopopularistes, simbolistes, de la poesia pura i d'altres que imiten un cert barroquisme, a més d'algun festeig amb el surrealisme.

3)Analisi formal. 

Paradoxa: és una afirmació que sembla contradictòria o que va contra el sentit comú
Personificació:  és una figura retòrica que consisteix a atribuir qualitats humanes a éssers no racionals, objectes, fenòmensnaturals.
Exemple: quan naixia la Primavera..

Metàfora:  és un dels recursos literaris més importants. Es basa en la identificació de dos termes: un de real i un que apareix al text. Aquesta identificació es basa en característiques comunes que fan que el lector pugui reconstruir un terme en llegir l'altre.
Exemple: quan naixia la Primavera...

Repetició:  recurs literari que consisteix enacumular paraules en forma de llista seguida, per exemple adjectius per descriure un fet, verbs d'acció o elements que hi ha en un lloc.
Exemple:Ai-do, ai-do..

Enumeració:  recurs literari que consisteix en acumular paraules en forma de llista seguida, per exemple adjectius per descriure un fet, verbs d'acció o elements que hi ha en un lloc. 
Exemple: La tarda del dissabte,La nit del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • HISTÒRIA DE LA LITERATURA CATALANA
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS