Pràctica 1

Páginas: 6 (1452 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2015
PAU MARTÍNEZ JOVÉ
1r Curs. GG2, GM2.

Pràctica 1:
Història econòmica, història i ciència social

1. Les escoles historiogràfiques

1a.- Qui és Josep Fontana? On el situaries dins de la historiografia?
Josep Fontana i Lázaro és un historiador espanyol nascut l’any 1931 a Barcelona i ha estat el professor de les tres universitats de Barcelona. Algunes de les seves obres més importants són Laquiebra de la monarquía absoluta (1814-1820), Historia: análisis del pasado y proyecto social, Europa ante el espejo i Por el bien del imperio. Una historia del mundo desde 1945.
És destacable la seva participació pel que fa a la formació de vàries generacions d’historiadors, fent que la seva influència s’hagi escampat arreu. L’historiador ha set premiat i honorat prop d’una desena de vegades.
A més amés, va introduir a Espanya l'escola britànica d'historiadors marxistes (Thompson, Hobsbawm, etc.) quan aquí ningú li havia prestat atenció. Aquest aspecte del seu treball constitueix una tasca d'innovació cultural i científica de gran pes.

Com que les seves obres han estat escrites al llarg del segle XX fins l’actualitat (des del 1971 fins al 2014) i analitzen temes des del segle XIX, podem dirque podríem situar-lo en la Histografia Contemporània.

1b.- Sintetitza el text de la pàgina 2 (“Introducció” a la història dels homes.)
La història dels homes
En l’època del creixement de la postguerra o de desenvolupament econòmic franquista (1959-1975), veiem que, malgrat les diferències, es creia conjuntament en un corrent que marcaria l’ascensió de l’home. En poc temps, es va veure que elque passava era tot el contrari: es produïa un retrocés cíclic, tenint en compte que la història no pot demostrar la il·lustració, el positivisme, l’idealisme o el marxisme. A més a més, els historiadors van apartar aquestes teories en comptes d’analitzar més a fons els errors, fins arribar a proposar un nou tipus d’història que servís per a tots els pobles del món i grups de la societat.

Aquestabandonament s’ha produït en un moment en el què s’ha afirmat que el passat és la clau del present, a través del qual podem deduir importants conseqüències. D’aquesta manera, podem dir també que a partir del passat podem construir el nostre futur (en circumstàncies que no podem triar, ja que aquest és incert).

François Jacob plantejava que amb el canvi de segle, els historiadors es preocuparien méspels desigs i records, que plantejaran un seguit de qüestions ben difícils de resoldre.




1c.- La funció social de la història segons l’escola dels “Annales” i l’escola marxista. Similituds i diferències.
L'Escola dels "Annales" es caracteritza per haver desenvolupat una història que ja no s'interessa per l'esdeveniment polític i l'individu com a protagonista típics del treball de laHistoriografia contemporània, sinó que s’interessa pels processos i les estructures socials (com els nivells de vida, la sanitat, la pobresa o les diferències de classe). Des de finals del segle XVIII la Història va tenir un paper dominant en l'àmbit de les ciències humanes o socials. L'historiador en aquest corrent s'adhereix a una manera d'escriure la història des del plantejament de problemes a resoldreo preguntes a solucionar de forma que interpreten el passat des d’un punt de vista subjectiu.

La proposta del marxisme és, en canvi, una critica que és una alternativa a la manera d'escriure la història en el segle XIX. S’esmenta que el corrent marxista és una historiografia d'oberta i declarada vocació crítica i socialista. En el Marxisme l'educació o sistema educatiu és una forma de revolució,i a partir d'aquesta comença a desenvolupar el canvi de l'home, creant i intervenint en la història, pensant i actuant per als altres.

1d.- Fes un quadre amb tres columnes i posa les característiques principals de la Nova Història Econòmica, l'Escola dels "Annales" i l'Escola Historiogràfica Marxista.
Nova Història Econòmica
Escola dels "Annales"
E. Hist. Marxista
La perspectiva històrica de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Practica 1
  • practica 1
  • Practica 1
  • Practica 1
  • Practica 1
  • Practica 1
  • Practica 1
  • Práctica 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS