Psicologia Social Pac 3

Páginas: 23 (5654 palabras) Publicado: 8 de septiembre de 2011
PAC 3

‘I tu què en penses, de la “Llei Antitabac”?'
La naturalesa argumentativa de les actituds
Comentari General

1. Opino que el gobierno debe preocuparse más por otros asuntos más importantes [que prohibir el consumo de tabaco]. Por ejemplo, todo lo que comemos, ¿realmente se controlan todos los alimentos que salen al mercado? Mientras cobran impuestos por el tabaco. Que el gobierno seacoherente alguna vez. Nadie debe prohibir a nadie lo que hace con su vida (siempre que no se moleste a los demás). (La Vanguardia edició digital, comentari d'una lectora, 06/02/2011, 20:59)

2. Esta nueva ley ya se debería de haber aprobado el año pasado cuando entró en vigor la ley antitabaco un poco chapucera que dejaba a criterio del propietario del bar si se permitía fumar o no, lo cual eracomo que no exista. Por fin se han hecho la cosas bien prohibiendo fumar en locales públicos cerrados lo cual beneficia a todos. (La Vanguardia edición digital, comentari d'un lector, 04/03/2011, 00:02)

En aquesta PAC hem treballat el concepte psicosocial d'actitud des de l'exploració d'opinions i valoracions diverses sobre la denominada ‘Llei Antitabac'. Com esmentàvem a la introducció del'enunciat de l'activitat, la polèmica sorgida des de l'anunci de l'aprovació d'aquesta mesura legal a finals del 2010 (com a versió re-elaborada d'una llei precedent) ha donat lloc a un ampli ventall de postures personals sobre el tema. Valoracions sobre la ‘Llei Antitabac' com les exemplificades en els extractes de més amunt il•lustren només una part de l'univers de les opinions emergides en elsdarrers mesos; opinions a través de les quals podem identificar, inferir o interpretar les actituds dels/les parlants envers el tabac, envers la seva prohibició en espais concrets i envers les formes institucionalitzades vigents de regular-ne la seva venda i consum.

Ha estat l'objectiu d'aquesta PAC, doncs, reconstruir aquest univers de postures sobre la ‘Llei Antitabac' per a reflexionar sobreqüestions centrals en la psicologia social de les actituds: de què es composen les nostres actituds?; d'on provenen?; quins poden ser els seus elements contradictoris i com actuem davant d'aquestes contradiccions?; com es connecten les nostres actituds suposadament “privades” amb els contextos socials, històrics i ideològics que les fan possibles i en els quals adquireixen sentit?; en quina mesurales nostres actituds són efectivament “nostres”, i com n'apareixen de noves?. Les possibles respostes a aquests interrogants les hem organitzat deliberadament en dos blocs contrastats, que representen dues mirades psicosocials radicalment diferents sobre el fenomen de les actituds: l'enfocament clàssic i l'enfocament discursiu.

1. Les actituds envers el tabac i la ‘Llei Antitabac' (LAT) desd'un enfocament clàssic

La primera tasca consistia a fer una cerca d'informació sobre la LAT en diversos mitjans i suports textuals, tot escollint quatre extractes que il•lustressin dues actituds a favor i dues en contra de la LAT. Aquí podíeu recórrer a material de premsa, blogs, documents institucionals, debats televisats i qualsevol altra font d'informació. En els exemples que encapçalenaquests comentaris, tenim dos extractes que pertanyen a l'edició digital d'un diari que permet els/les lectors/es opinar sobre la majoria de les notícies. En aquest cas la notícia (http://www.lavanguardia.es/participacion/cartas/20110106/54098402575/sobre-la-prohibicion-de-fumar-en-espacios-publicos-cerrados.html) aborda directament les reaccions ciutadanes a l'aprovació de la LAT, la qual cosa incitael/la lector/a de manera bastant directa a posicionar-se en relació al tema. Com en aquest cas, moltes altres fonts us permetien reconstruir el cas de la LAT i cercar manifestacions actitudinals diverses; incloem aquí dos extractes més a tall d'exemple, que no corresponen a ciutadans/es a títol individual sinó a representants de grups d'interès en el context de la promulgació de la llei:

3....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAC 3 HISTORIA DE LA PSICOLOGIA
  • Pac 3 Història Psicologia
  • Psicologia Social Pac 4
  • Pac 3
  • PEC 3 Psicologia social
  • PAC 3 Psicologia de l'educació i l'instrucció
  • Pac 1 Psicologia Social Uoc (2012)
  • PAC 3

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS