Resum Historia Examen Gener

Páginas: 58 (14354 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2015
1.La transició demogràfica:
Model demogràfic antic:
son les societats depredadores i les societats agràries fins arribar a les societats industrials.
Característiques: Taxes de natalitat altes (35 i 40%) i unes taxes de mortalitat elevades (30/35%) sobretot infantil. I esperança de vida de 25 anys.
En aquelles èpoques a sobre hi havia moltes epidèmies, guerres o fams. I això produïa que hihaguessin pics de mortalitat molt alts ex: pesta negra.
La població creixia a curt termini, però s’estancava o creixia molt lentament a llarg termini.
L’evolució de la població també depenia de factors culturals, casament jove, factors econòmics...
Sostre maltusià: Limitació econòmica al creixement de la població. Qualsevol població té un límit en la quantitat d’aliments de què pot disposar. Tambédiu que la població creix mes ràpidament que la producció d’aliments.
Ell diu que les societats humanes tendeixen al sostre maltusià, però quan s’hi acosten, comencen a funcionar una sèrie de controls o frens que fan disminuir i fins i tot canviar temporalment de signe el creixement.
Frens compulsius: detenen el creixement de la població mitjançant l’increment de la mortalitat: (l’alimentacióinsuficient priva el cos de defenses i incrementa la mortalitat).
Frens preventius: detenen el creixement mitjançant la disminució de la natalitat. A causa de : augment poblacióencariment dels alimentscaiguda dels ingressos(frens preventius o compulsius) Preventius: disminució dels casaments (per poc ingressos) caiguda natalitat descens de la població
Els frens preventius actuen més ràpids queels frens compulsius. I cada regió tindrà una importància un fre productiu diferent. Això fa que les societats en les quals predominen els frens compulsius són considerades d’alta pressió demogràfica, mentre que les societats amb predomini dels frens preventius ho són de baixa pressió demogràfica.
La clau de l’augment de la població és que la terra no augmenti, i llavors no es pot produir mésaliments i provoca encariment dels aliments, etc.
Cicle demogràfic modern:
El creixement demogràfic comença a canviar a GB al s. XVIII, en paral·lel amb el creixement de la indústria tradicional que culminarà amb la Revolució Industrial. La Revolució Industrial i la revolució demogràfica s’afecten mútuament.
Característiques: baixes taxes de natalitat, de mortalitat i alta esperança de vida alnéixer.

Procés de transició entre cicle demogràfic antic i modern:
1a Etapa: natalitat elevada però la mortalitat cau ràpidament. Fet que comporta durant aquest espai de temps un creixement ràpid de la població.
2a Etapa: cau natalitat i per tant la taxa de creixement tendeix a disminuir.( gràfic 5.3 p.137). S’acaba la transició quan la natalitat i la mortalitat s’estabilitzen.
Actualment això passaals països del tercer món.
La caiguda de la mortalitat:
La disminució de la mortalitat comença per la desaparició de les puntes de mortalitat epidèmiques, seguida dels descens de la mortalitat infantil (la més important) i posteriorment de la mortalitat adulta, amb el consegüent augment de l’esperança de vida en néixer i del volum de població.
Les causes de disminució de mortalitat també ha pogutser per la substitució de la rata negre a la rata gris, augment de la resistència humana a la infecció, la millora del higiene, l’eficàcia de les mesures públiques de prevenció o l’efecte de canvis climàtics, factors que d’altra banda no són mútuament exclusius, millor alimentació i la disminució de les malalties endèmiques (transmeses per l’aigua)
La disminució de la mortalitat infantil s’haexplicat per una millor alimentació de la mare durant l’embaràs, per canvis en els hàbits d’alletament i alimentació de l’infant.
La caiguda de la natalitat i desacceleració del creixement de la població:
La disminució de la natalitat cau degut a la decisió voluntària, mitjançant l’ús de practiques i mètodes anticonceptius o l’avortament.
Factor treball i industrialització:
El creixement de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • RESUMEN HISTORIA GENE 1
  • Resumen 1 Historia 1 Gené
  • Examen De Historia Resumen 31 De Agosto
  • Resumen del Exámen de História Alemania nazi
  • Resumen Historia I Gene
  • Resumen Genes
  • Resumen historia gene 1
  • Resumen Historia Gene 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS