Selectividad

Páginas: 5 (1200 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
Samanta Arduengo Ruiz 2n Batx C

La plaça del diamant

L’autora:
“La plaça del diamant” és una obra escrita per Mercé de Rodoreda (1908-1983), que és considerada l’autora de català més important de l’època contemporània. La seua producció avarca tots els gèneres literaris. El seu amor per la lectura li ha sigut inspirat gràcies, sobre tot, al seu pare i al seu avi.Encara de totes les èpoques “penoses” que va viure, mai va deixar de costat l’escriptura.

Anàlisi psicològic dels personatges:
Natàlia: “Colometa” li diuen al llibre, és la protagonista. Va viure una època de la història d’Espanya “dura i cruel”: va veure com s’anaven i morien les persones que volia, i passa fam i misèria. Moltes vegades es veu incapaç de traure endavant els seus fills i inclúsde vegades es pensa el matar-los per acabar amb la seua angoixa. A més, té un matrimoni infeliç perquè està unida a un home egoista.
Colometa és una persona somica i ingènua. Mentre avança l’obra el personatge va agafant personalitat, i comença per matar colomes. L’obra permet conèixer els sentiments més profunds de Natàlia. En Quimet és qui li dóna el nom de Colometa, ja que ell és uncriador de coloms.
Quan la protagonista es separa d’en Quimet i es junta amb Antoni, deixa de ser la Colometa i passa a ser la senyora Natàlia.
En Quimet: va ser el primer marit de Colometa. És l’únic personatge amb importància en l’obra a banda de la protagonista. El més destacable d’en Quimet és la seua gran sensualitat, ressaltat en la seua primera trobada amb Natàlia. Altre aspectea destacar és que és molt celós i maxista.
La resta de personatges: els demés personatges no tenen molta importància dins de l’obra encara que podria destacar a Antoni i Rita, que són els fills de la Colometa i en Quimet. La encardad de la seua criança és la protagonista, com totes les mares d’aquella època, ja que hi havia una visió de que la dona havia de ser l’encargada de criar als fills il’home el treballador. El fill Antoni es sembla al segon marit de la Colometa i la Rita al seu pare en Quimet.
Altres personatges que es menciones són: Vicenç, Pere, Julieta, Enriqueta... I Antoni, el segon marit de la Colometa, qui sí que sent l’amor pur.

El paisatge, la ciutat i els símbols més destacats:
La novel·la és una crítica de la Barcelona de la Guerra Civil i lapostguerra i de cóm va marcar aquest període històric als seus habitants. Es deixa a veure les pèssimes condiciones de vida que tenien en aquell moment tots els habitants de la ciutat, però es centra sobre tot en la protagonista, que ha d’acceptar sense queixar-se de la època que li ha tocat viure.
En la ciutat en aquests moments es veu l’exili de molta gent i la mala vida que hi ha (esveuen pocs animals). Altres molts se’n van per a lluitar, com en Quimet.

El símbol més destacat en aquesta narració són els coloms, amb els que s’identifiquen tots els personatges.
En la primera part els coloms mostren pessimisme i angoixa, i caracteritzen la vida de la Colometa amb en Quimet, criador de coloms. Quan Natàlia acaba amb els coloms és quan s’allibera del seufrustrament. Al final de l’obra, els coloms queden com un element de record per a la Colometa.
Altre símbol destacat són les flors, que tenen la qualitat d’embellir la realitat i eliminar l’angoixa. Rodoreda li dóna molta importància a tot tipus de plantes. El món de les flors és on es pot refugiar la protagonista del seu entorn.

En aquesta novel·la hi ha un clar predomini per ladescripció:
--EL TEMPS:
La protagonista, com que narra en primera persona, ena fa una explicació de l’evocació del temps, però creada des d’una pròpia temporalitat, per això, li falta regularitat. Apareixen una sèrie d’anacrògines: l’encontre de Natàlia i en Quimet, que l’home encara al cap d’uns anys ho explicava com si fos una cosa que acabés de passar. A més, fa anticipacions del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • selectos
  • Selectividad
  • selectividad
  • Selectividad
  • selectividad
  • Selectividad
  • Select
  • select

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS